fbpx

Fotografije NASA pokazuju ekstremno sušenje jezera Mid

Fotografije NASA pokazuju ekstremno sušenje jezera Mid
Foto: NASA

Fotografije prstena oko jezera Mid u Sjedinjenim Američkim Državama simbolizuju razorne posledice suše u najvećem američkom rezervoaru.

Nedavno ovjavljeni satelitski snimci NASA nude novi pogled na to koliko je dramatično opao nivo vode u protekle 22 godine.

Fotografije koje pokrivaju 2000., 2021. i 2022. pokazuju nekada pune pritoke pretvorene u suve pukotine. Jezero, koje snabdeva vodom otprilike 25 miliona ljudi širom američkog zapada, trenutno je na najnižem nivou od kada je napunjeno 1937. Od 18. jula, ima samo 27% svog kapaciteta.

Majkl Karlovič, iz NASA zemaljske opservatorije, opisao je to kao „oštru ilustraciju klimatskih promena i dugoročne suše koja bi mogla biti najgora na zapadu SAD u poslednjih 12 vekova“ u postu na sajtu agencije, prenosi Gardijan.

Vode koje se povlače zatvorile su rampe za čamce za rekreaciju i ugrozile proizvodnju hidroenergije. Takođe su otkrile decenije tajni nekada skrivenih u dubinama. Pronađeno je telo u buretu – za koje se veruje da je žrtva mafije, kao i artefakti i smeće koje su za sobom ostavili godine turista, dok je čamac iz doba Drugog svetskog rata izvučen iz plićaka ranije u julu.

Ali ono što je blato koje se suši najslikovitije razotkrilo je razorni danak klimatske krize i njeno brzo napredovanje. Jezero Mid je samo jedan deo ugroženog basena reke Kolorado, koji obezbeđuje vodu za otprilike 40 miliona ljudi, 5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i biljke, ribe, životinje i ptice koje zovu priobalne ekosisteme domom. Ceo sistem je sada na 35% kapaciteta.

Prekomerna ekstrakcija je ubrzala pad sistema, koji je takođe patio od smanjenog topljenja snega i visokih temperatura koje stvaraju više vlage iz regiona. Više od trećine američkog zapada sada je klasifikovano u ekstremnu sušu, prema američkom Monitoringu suše, uz pretnju vrućih, suvih dana koja će se zadržati u sezonama koje su pred nama.

Kako glavni rezervoari duž reke Kolorado dostižu kritično niske nivoe, uključujući jezero Mid, savezna vlada je pozvala države koje se oslanjaju na sliv da preduzmu drastične rezove u upotrebi vode. Ali klimatski naučnici veruju da katastrofa nije privremeno stanje. To je sistemska promena na koju se mora pripremiti i na koju se mora prilagoditi. Možda dolaze rezovi – ali je potrebno mnogo više da bi se sistem održao kako se uslovi intenziviraju.

„Ovo nije suša, ovo je aridifikacija“, rekao je Ret Larson, profesor na Državnom univerzitetu u Arizoni, za Denver Post, govoreći o opadanju vodostaja reke Kolorado. „Ovo nije nešto što možemo da čekamo. To nije nešto što možemo da preživimo“, rekao je on. “Ovo je novi svet u kome živimo.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap