fbpx

FIFA 2022: Izveštaj diskredituje tvrdnju o karbonskoj neutralnosti Svetskog prvenstva

FIFA 2022: Izveštaj diskredituje tvrdnju o karbonskoj neutralnosti Svetskog prvenstva
Foto: Fauzan Saari, Unsplash

Tvrdnje Fife i Katara da će Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. biti karbonsko neutralno uključuju „kreativno računovodstvo“ i „obmanjuju“, navodi se u novom izveštaju.

Carbon Market Watch kaže da turnir neće postići neto nultu emisiju ugljenika, uprkos tvrdnjama da će to biti prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu kojem je to uspelo.

Istraživači veruju da proračuni “zanemaruju glavne izvore emisija”. Organizatori su u saopštenju rekli da je “spekulativno i netačno” donositi zaključke o njihovoj posvećenosti.

U septembru su organizatori precizirali kako će održati prvo „ugljično neutralno Fifa Svetsko prvenstvo u istoriji ovog događaja“.

Oni su ukazali na kompaktnost turnira, korišćenje obnovljive energije na osam stadiona i korišćenje solarne energije u zemlji tokom Svetskog prvenstva.

Fifa kaže da “ni u jednom trenutku” nije “obmanjivao zainteresovane strane”.

Portparol Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe rekao je za BBC Sport: „Na putu smo da budemo domaćini Svetskog prvenstva sa neutralnim emisijama ugljenika.

“Metodologija koja se koristi za izračunavanje emisije ugljen-dioksida je najbolja u praksi i osmišljena je tako da se zasniva na stvarnim podacima o aktivnostima, nakon što se Svetsko prvenstvo završi. Ovo će biti objavljeno, a sva neslaganja će biti objašnjena i nadoknađena. Nijedna druga zemlja nije se tako duboko angažovala kako bi osigurala da održivo nasleđe ostane iza Fifa Svetskog prvenstva”, naveli su.

Problematične tvrdnje

Autor izveštaja Žil Dufrasne kaže da tvrdnja o karbonskoj neutralnosti “jednostavno nije verodostojna”, dodajući: “Uprkos nedostatku transparentnosti, dokazi sugerišu da će emisije sa ovog Svetskog prvenstva biti znatno veće nego što su očekivali organizatori, a malo je verovatno da će kupovina karbonskih kredita da nadoknadi emisije i ima pozitivan uticaj na klimu.”

Dufrasne je za BBC Sport rekao: „Nazvati sam događaj ugljično neutralnim je problematično. Čak i ako je računovodstvo obavljeno kako treba, to daje lažan osjećaj postignuća i kaže da možemo nastaviti da budemo domaćini ovog mega događaja svake četiri godine i da to možemo nastaviti da radimo bez značajnih troškova za klimu.

„Ovo daje pogrešnu ideju široj javnosti i navijačima koji prisustvuju, tako da kreatori politike moraju korektno da komuniciraju o uticaju ovih događaja, postavljajući mere za smanjenje emisija, ali i dalje budu jasni u vezi sa svim činjenicama. Moramo da budemo transparentni u vezi sa tim.”

Izveštaj naglašava potcenjivanje emisija povezanih sa izgradnjom novih stadiona, pri čemu je sedam od osam stadiona izgrađeno od nule, a jedan je u velikoj meri rekonstruisan.

Takođe dovodi u pitanje „kredibilitet i nezavisnost“ šeme karbonskih kredita kreirane posebno za turnir.

SC je dodao: „Emisije koje će biti neizbežne tokom pripreme i održavanja turnira biće nadoknađene ulaganjem u međunarodno priznate i sertifikovane karbonske kredite.

„Treba priznati odluku UO da transparentno i proaktivno nadoknadi emisije ugljenika na odgovoran način.”

Prošlog juna u izveštaju Fife se navodi da će Svetsko prvenstvo 2022. proizvesti do 3,6 miliona tona ugljen-dioksida, što je više nego što neke nacije proizvode za godinu dana.

Na primer, Crna Gora, Island i Demokratska Republika Kongo proizveli su manje od tri miliona tona CO2 u 2018. godini, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Svetsko upravno telo fudbala je u saopštenju saopštilo: „Fifa je potpuno svesna rizika koje mega-događaji predstavljaju po ekonomiju, prirodnu sredinu i ljude i zajednice, i čini napore da se uhvati u koštac sa tim uticajima i iskoristi prilike koje se pojave. da ublaži negativne uticaje i maksimizira pozitivne uticaje svog kultnog turnira.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap