fbpx

Cop26: Neočekivani dogovor SAD i Kine

Cop26: Neočekivani dogovor SAD i Kine
Foto: UN Photo/Cia Pak i UN Photo/Evan Schneider

Desetog dana klimatskog samita Ujedinjenih nacija, Cop26, stigla je vest da će Sjedinjene Američke Države i Kina raditi zajedno na borbi protiv klimatskih promena.

Aktivisti i političari oprezno su pozdravili američko-kinesku deklaraciju kojom se obećava jačanje saradnje u oblasti klime. EU i UN opisali su ovaj potez kao ohrabrujući i važan korak, ali Greenpeace ističe da obe zemlje moraju da pokažu više posvećenosti.

SAD i Kina su dva najveća svetska emitera CO2.

Kako su najavili – zajedno će raditi na postizanju cilja ograničavanja porasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa koji je postavljen u Pariskom sporazumu iz 2015. Naučnici ističu da bi ostvarenje ovog cilja pomoglo čovečanstvu da izbegne najgore klimatske uticaje.

Saopštenje dva globalna rivala objavljeno je u sredu na klimatskom samitu Cop26 u Glazgovu, koji se zvanično završava u petak.

Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping održati virtuelni sastanak već sledeće nedelje.

Prema rečima kineskog izaslanika za klimu, najava je dogovorena nakon oko 30 sastanaka u proteklih 10 meseci.

Šta se navodi u deklaraciji

Američko-kineska deklaracija poziva na pojačane napore da se zatvori “značajan jaz” koji je preostao za postizanje cilja od 1,5 stepeni C.

Dogovoreni su koraci o nizu pitanja uključujući emisije metana, prelazak na čistu energiju i dekarbonizaciju.

Kineski pregovarač o klimi Sje Dženhua rekao je da o klimi „postoji više dogovora između Kine i SAD nego razilaženja“.

Kina je odbila da se pridruži sporazumu sa Cop26 o ograničavanju metana, ali se obavezala da će razviti “nacionalni plan” za rešavanje ovog pitanja.

Džon Keri, američki izaslanik za klimu, rekao je da, iako SAD i Kina imaju mnogo razlika, saradnja na polju klime je od vitalnog značaja.

„Svaki korak je sada važan i pred nama je dug put“, rekao je Keri.

Kina je najveći svetski emiter ugljen-dioksida, a slede je SAD. U septembru je predsednik Si najavio da će Kina težiti neutralnosti ugljenika do 2060. godine. SAD ciljaju na nultu neto emisiju do 2050.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap