Cop26: Neočekivani dogovor SAD i Kine

Cop26: Neočekivani dogovor SAD i Kine
Foto: UN Photo/Cia Pak i UN Photo/Evan Schneider

Desetog dana klimatskog samita Ujedinjenih nacija, Cop26, stigla je vest da će Sjedinjene Američke Države i Kina raditi zajedno na borbi protiv klimatskih promena.

Aktivisti i političari oprezno su pozdravili američko-kinesku deklaraciju kojom se obećava jačanje saradnje u oblasti klime. EU i UN opisali su ovaj potez kao ohrabrujući i važan korak, ali Greenpeace ističe da obe zemlje moraju da pokažu više posvećenosti.

SAD i Kina su dva najveća svetska emitera CO2.

Kako su najavili – zajedno će raditi na postizanju cilja ograničavanja porasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa koji je postavljen u Pariskom sporazumu iz 2015. Naučnici ističu da bi ostvarenje ovog cilja pomoglo čovečanstvu da izbegne najgore klimatske uticaje.

Saopštenje dva globalna rivala objavljeno je u sredu na klimatskom samitu Cop26 u Glazgovu, koji se zvanično završava u petak.

Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping održati virtuelni sastanak već sledeće nedelje.

Prema rečima kineskog izaslanika za klimu, najava je dogovorena nakon oko 30 sastanaka u proteklih 10 meseci.

Šta se navodi u deklaraciji

Američko-kineska deklaracija poziva na pojačane napore da se zatvori “značajan jaz” koji je preostao za postizanje cilja od 1,5 stepeni C.

Dogovoreni su koraci o nizu pitanja uključujući emisije metana, prelazak na čistu energiju i dekarbonizaciju.

Kineski pregovarač o klimi Sje Dženhua rekao je da o klimi „postoji više dogovora između Kine i SAD nego razilaženja“.

Kina je odbila da se pridruži sporazumu sa Cop26 o ograničavanju metana, ali se obavezala da će razviti “nacionalni plan” za rešavanje ovog pitanja.

Džon Keri, američki izaslanik za klimu, rekao je da, iako SAD i Kina imaju mnogo razlika, saradnja na polju klime je od vitalnog značaja.

„Svaki korak je sada važan i pred nama je dug put“, rekao je Keri.

Kina je najveći svetski emiter ugljen-dioksida, a slede je SAD. U septembru je predsednik Si najavio da će Kina težiti neutralnosti ugljenika do 2060. godine. SAD ciljaju na nultu neto emisiju do 2050.


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap