fbpx

Četvrti dan COP27: 50 najsiromašnijih zemalja u opasnosti

Četvrti dan COP27: 50 najsiromašnijih zemalja u opasnosti
Foto: UN Photo/Ariana Lindquist

Više od 50 najsiromašnijih zemalja u razvoju je u opasnosti da ne izmire svoje dugove i da proglase efektivni bankrot ukoliko bogati svet ne ponudi hitnu pomoć, upozorio je šef Programa UN za razvoj u četvrtak.

Inflacija, energetska kriza i rastuće kamatne stope stvaraju uslove u kojima je sve veći broj zemalja u opasnosti od neizvršenja obaveza, sa potencijalno katastrofalnim uticajima na njihove ljude, smatra Achim Steiner, šef UN-a za globalni razvoj.

„Trenutno su 54 zemlje na našoj listi i ako budemo imali još šokova – kamatne stope rastu dalje, zaduživanje postaje skuplje, cene energije, cene hrane – postaje skoro neizbežno da ćemo videti broj ove ekonomije nesposobne da plate“, rekao je on.

„I to stvara katastrofalan scenario – pogledajte Šri Lanku [koja je pala u građanske sukobe] sa svim društvenim, ekonomskim i političkim implikacijama koje to nosi sa sobom.

Govoreći na klimatskom samitu UN Cop27, Štajner je rekao da bi svako takvo neizvršenje obaveza stvorilo dodatne probleme za rešavanje klimatske krize. „To svakako neće pomoći [klimatskoj] akciji“, rekao je on.

Bez mera da im se pomogne oko duga, upozorio je, siromašne zemlje ne bi mogle da se izbore sa klimatskom krizom.

„Pitanje duga je sada postalo tako veliki problem za toliko ekonomija u razvoju da suočavanje sa dužničkom krizom postaje preduslov za stvarno ubrzanje klimatskih akcija“, rekao je on.

„Moramo da ubrizgamo ciljanu likvidnost u zemlje da bismo mogli da investiramo u energetske tranzicije i prilagođavanje [na uticaje ekstremnih vremenskih prilika].”

Klimatska kriza dodatno otežava problem, upozorio je on, jer se zemlje suočavaju sa sve većim efektima ekstremnih vremenskih prilika. Siromašne zemlje ne dobijaju sredstva koja su im obećana od bogatog sveta.

Ove godine je na COPu rekordan broj lobista za fosilna goriva. Ima ih 600, što je povećanje od više od 25% u odnosu na prošlu godinu, i oni su brojniji od bilo koje zajednice na prvoj liniji pogođene klimatskom krizom.

Takođe, Khaled Ali, advokat zatvorenog štrajkača glađu Alaa Abd el-Fattaha, rekao je da je otišao u zatvor u kojem je bio zatvoren njegov klijent, ali mu je odbijen pristup da ga poseti.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap