fbpx

Britanski glumci u novoj klimatskoj kampanji

Britanski glumci u novoj klimatskoj kampanji

Glumci Ema Tompson, Stiven Fraj i Ešling Bi su među poznatim ličnostima koje pozivaju pet najvećih britanskih banaka na Haj stritu da prestanu da finansiraju nove projekte nafte, gasa i uglja.

U pozivu oni kritikuju HSBC, Barclays, Santander, NatWest i Lloyds zbog finansiranja „širenja fosilnih goriva“ uprkos tome što su dali zelena obećanja.

Kompanije i dobrotvorne organizacije poput Greenpeace-a takođe su podržale kampanju.

HSBC i Barclays rekli su da pomažu svojim klijentima da smanje emisije.

Kampanja Make My Money Matter ukazuje na istraživanje dobrotvorne organizacije Rainforest Action Network, koja tvrdi da su između 2016. i 2021. HSBC, Barclays, Santander, NatWest i Lloids usmerili skoro 368 milijardi dolara ka industriji fosilnih goriva.

Dodaje se da su u istom vremenskom periodu zajmodavci finansirali 50 kompanija koje su napravile najveća ulaganja u naftne i gasne projekte u iznosu od 141 milijardu dolara.

Dodaje se da, iako su HSBC i LLoids od tada dali “nove najave” o zaustavljanju direktnog finansiranja za proširenje novih fosilnih goriva.

“Ovog meseca je utvrđeno da je HSBC obezbedio 340 miliona dolara kompaniji koja je otvorila novi rudnik uglja u Nemačkoj“, navodi se u saopštenju.

Kampanja, koju takođe podržavaju glumac Mark Rajlans i muzičar Brajan Ino, poziva javnost da potpiše otvoreno pismo u kojem se traži od banaka da prestanu da direktno finansiraju projekte koji proširuju upotrebu fosilnih goriva ili prekinu odnose sa klijentima koji to rade.

Osnivač kampanje, reditelj Ričard Kertis, rekao je da želi da založi “vatru ispod banaka”.

„Jasno je da nova naftna i gasna polja ne samo da su ogromna šteta za planetu, već su i krajnje nepopularna u javnosti“, dodao je on.

Skoro jedna trećina klijenata HSBC, Barclays, Santander, NatWest i Lloids anketiranih u kampanji rekla je da će promeniti banku ako otkriju da finansira proširenje projekata fosilnih goriva.

Preko 85 odsto klijenata u pet anketiranih banaka reklo je da ne misli da njihova banka čini dovoljno da se izbori sa klimatskom krizom.

TV voditelj Kris Pakem CBE rekao je da finansijske institucije imaju “ogromnu etičku i moralnu odgovornost” da počnu da povlače sredstva organizacijama koje su oštetile klimu i biodiverzitet.

Iz HSBC rekli su za za BBC da više ne pružaju nova finansijska sredstva ili savete za nova naftna i gasna polja. Dodaje se da će „podrška klijentima u sektorima sa visokim emisijama u dekarbonizaciji imati najznačajniji uticaj na smanjenje emisija“.

Iz Barklys su saopštili da će vremenom smanjiti svoju podršku kompanijama koje budu “nesposobne ili ne žele da smanje ili eliminišu svoje emisije”. Banka, navode od januara 2019. godine nije davala kredite za razvoj ili proširenje termoelektrana na ugalj ili grinfild rudnika termalnog uglja.

NatWest Group je saopštila da banka više ne pozajmljuje niti preuzima garanciju za ugalj ili velike proizvođače nafte i gasa “osim ako nemaju kredibilan plan tranzicije u skladu sa Pariskim sporazumom”. Rečeno je da je to dovelo do smanjenja finansiranja fosilnih goriva u banci za milijardu funti.

Iz Santandera kažu da su “potpuno posvećeni” podršci prelasku na neto nulu i da neće finansirati nove projekte za proizvodnju nafte. Najveća domaća britanska banka Lloids najavila je da će u oktobru prekinuti „direktno“ finansiranje razvoja novih naftnih i gasnih polja.

Prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine, 197 zemalja se složilo da pokušaju da zadrže porast temperature „dosta ispod“ 1,5 stepeni Celzijusa kako bi izbegli najgore uticaje klimatskih promena.

Stručnjaci kažu da da bi to postigle, zemlje moraju imati neto nultu emisiju do 2050. godine.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap