fbpx

Vlada povukla Zakon o eksproprijaciji, ekoaktivisti proglasili pobedu

Vlada povukla Zakon o eksproprijaciji, ekoaktivisti proglasili pobedu
Foto: Ekologika

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Prethodno je Vučić potvrdio je da je Skupštini Srbije vratio na ponovno razmatranje Zakon o eksproprijaciji, zbog toga što zakon ne uređuje oblast na pravi način, kao i da je predložio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

„Ovim su ispunjeni svi zahtevi naroda u protestima“, naglasio je Vučić i objasnio da će pravna procedura biti okončana do petka, kao i da je sve u skladu sa ovlašćenjima predsednika.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na istoj sednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma. Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Kako navode iz organizacije Kreni-promeni, koja je inicijator protesta, ove odluke moraju biti sprovedene do petka formalnopravno.

“Ako ih usvoje – povlačimo se sa autoputeva i vitalnih saobraćajnica i organizujemo proslavu na gradskim trgovima u subotu u 14h. Beograd – Trg Republike. Ako ne bude usvojene vidimo se na blokadama u subotu u 14h”, saopštili su organizatori protesta.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap