fbpx

Održani protesti širom Srbije, ekoaktivisti najavili nove blokade

Održani protesti širom Srbije, ekoaktivisti najavili nove blokade
Foto: Ekologika

Drugu subotu zaredom građani Srbije protestovali su blokadom puteva zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Ko je na čelu protesta

Proteste predvode ekološki aktivisti koji smatraju da su ovi zakoni doneseni u interesu privatnih kompanija, a na štetu građana i životne sredine.

U organizaciji protesta je nekoliko nevladinih organizacija na čelu sa pokretom “Kreni-promeni”.

Pored glavnih beogradskih saobraćajnica, danas su blokirani i putevi u još pedesetak gradova i opština u Srbiji.

Prošlonedeljni, prvi po redu protest obeležili su sukobi sa pristalicama Srpske napredne stranke u Šapcu, koji su napali demonstrante palicama i čekićima, kao sila koju su upotrebili pojedini pripadnici policijskih snaga u beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zauzimanje puteva suprotno Ustavu i zakonima, kao i da “ulica nikada neće voditi politiku”.

Novi protesti najavljeni su za naredni vikend, a Savo Manojlović iz Kreni-promeni je izjavio da će oni trajati sat vremena duže.

Foto: Ekologika

Šta se dešavalo danas

Blokada saobraćajnica počela je u 14 časova na svim lokacijama širom Srbije. Najveći broj nezadovoljjnih građana okupio se u Beogradu gde su blokirani Gazela, Brankov most, Pančevački most, kružni tokovi Slavija, i kod Opštine Novi Beograd gde je automobil oborio devojku.

Na Gazeli, kako su javili mediji, bačene su baklje na demonstrante.

U Užicu su građani blokirali magistralni put, u Čačku kružni tok u Preljini. U Novom Sadu blokirani su Varadinski most. Most Sobode, ako i centar Novog Sada.

Blokirane su bile i saobraćajnice u Nišu kod gradske Skupštine. Grupa demonstranata blokirala je magistralni put na ulasku u Zrenjanin.

Koji su zahtevi

Predvodnici protesta traže povlačenje dva sporna zakona za koja navodedasu doneta i kako bi se olakšalo poslovanje Rio Tinta u Srbiji. Isti stav dele i lideri opozicionih paartija koji su se našli danas na blokadama, kao i deo stručne javnosti. Ova kompanija, s druge strane odbacuje kritike ističući da će poštovati sve propise.

Foto: Ekologika

Vučić najavio izmene zakona o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da zakon nije protivustavan, ali da će pre nego što ga potpiše biti donet novi zakon o izmenama i dopunama ovog koji je usvojen u Skupštini Srbije.

“I da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, a ako ne onda da vratimo stari zakon tim novim. Ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ono što vam kažem to će biti ispunjeno”, poručio je Vučić.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga nakon usvajanja u parlamentu potpiše predsednik Srbije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap