fbpx

Umanjena kazna za beočinski “Lafarž” zbog zagađenja

Umanjena kazna za beočinski “Lafarž” zbog zagađenja
Foto: Sorin Hornoiu, Unsplash

Privredni sud u Novom Sadu presudio je protiv beočinske cementare i njenog tehničkog direktora u slučaju zagađenja vazduha i nepropisnog tretiranja otpada, piše portal 021.

Prema presudi, koju je 021.rs dobio od Privrednog suda putem zahteva za informaciju od javnog značaja, ukupna novčana kazna za pravno i fizičko lice iznosi 590.000, odnosno oko pet hiljada evra.

Cementari “Lafarž” je naloženo da plati ukupno 550.000 dinara, dok tehnički direktor ovog pravnog lica treba da plati 40.000.

Drugookrivljeni, direktor cementare, oslobođen je optužbi za privredne prestupe.

Na sudu je dokazano da su okrivljeni izvršili privredne prestupe za koje su optuženi, pre svega, na osnovu inspekcijskih zapisnika i rešenja, ali odbrana je tvrdila da nema elemenata kršenja zakona.

Kao olakšavajuća okolnost uzeta je ranija neosuđivanost, a i to da su okrivljeni postupili po rešenjima inspekcije nakon inspekcijskog nadzora.

Na glavnom pretresu održanom maja prošle godine, branilac okrivljenih u završnoj reči istakao je da i pravno lice i odgovorno lice predstavljaju kompaniju koja je izuzetna po svemu – “od organizacije rada do oblasti zaštite životne sredine”.

“Prvookrivljeni (Lafarž) ulaže ogromna materijalna sredstva u permanentno poboljšanje procesa proizvodnje, pogotovo u oblasti zaštite životne sredine, a okrivljeno pravno i odgovorno lice smatraju da su propusti koje su izmerili instrumenti isključivo rezultat sirovine koju koriste, pa nisu mogli da se izbegnu”, tvrdila je odbrana.

Odbrana kompanije takođe je tvrdila da je kompanija poznata po tome da poštuje propise, a da inspekcija nije bila u pravu.

Na pitanje zamenika Osnovnog javnog tužioca zašto je filter promenjen ukoliko je bilo sve u skladu sa propisima, direktor firme naveo je da je filter promenjen zbog toga što su se granične vrednosti emisija menjale i da “pravila postaju sve stroža”.

Tehnički direktor firme, koji je takođe osuđen, izjavio je da je “Lafarž” “tri koplja iznad svih drugih kompanija u Srbiji” i da se ne oseća krivim.

“Fabrika je investirala preko šest miliona evra u zaštitu životne sredine u zadnje dve godine, optimizaciju tehnološkog postupka i stručnu obuku ljudi. Fabrika u Beočinu spada u tehnološki najmodernije fabrike u Evropi gde su utvrđene najbolje dostupne tehnike za zaštitu životne sredine”, naveo je, između ostalog.

Kao dobar rezultat naveo je i to da u poslednje dve godine nisu ustanovljeni novi propusti.

Odbrana je tvrdila da su u specifičnom periodu kada je vršen inspekcijski nadzor bile u toku investicije na pojedinim postrojenjima, kao i testovi puštanja u rad istih, zbog čega je “u kraćim periodima došlo do pojedinačnih polučasovnih prekoračenja graničnih vrednosti emisija”. U međuvremenu, tvrdili su, izgrađen je filter najmodernije opreme kojim se uklanjaju svi uočeni nedostaci.

Sud nije prihvatio kao osnovane ove navode, ali je utvrdio da nema otežavajućih okolnosti. Kako se navodi u presudi, cenjeno je i to što su prestupi bili jednokratni. Uzimajući sve to u obzir, Privredni sud u Novom Sadu je ublažio novčane kazne ispod posebnog zakonskog minimuma, “u uverenju da će se i ovako postići svrha kažnjavanja i uticati na okrivljene da više ne čine privredne prestupe”.

Koji su prestupi “Lafarža”?

Kako je 021.rs ranije pisao, inspektori Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine pronašli su nepravilnosti u radu “Lafarža” koje su se desile tokom 2018. i 2019. godine.

  • U presudi se navodi osam prestupa:
  • Od oktobra do 21. novembra 2019. godine suprotno uslovima Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam “Lafarž” nije posedovao izveštaje stručnjaka o ispitivanju otpada za termički tretman.
  • U nekoliko izveštaja o ispitivanju otpada namenjenog za gorivo nisu sadržani svi propisani parametri.
  • Kalorijska vrednost otpada namenjneog za spaljivanje je bila manja od granične vrednosti.
  • Emisije zagađujućih materija u vazduh iz emitera rotacione peći, pripreme sirovina, mlina uglja i hladnja tokom 2018. godine bile su veće od graničnih vrednosti. Ovo se naročito odnosi na koncentracije organskih materija, odnosno na ukupni ugljenik i hlorovodonik.
  • I tokom 2019. godine emisije zagađujućih materija iz dimnjaka rotacione peći bile su veće od graničnih vrednosti.
  • U periodu od 31. avgusta 2019. do 21. novembra 2019. godine, emisije hlorovodonika, praškaste materije, sumpordioksida, fluorovodonika, amonijaka i azotnih oksida iz emitera rotacione peći i pripreme sirovina bile su veće od graničnih vrednosti. Na primer, u septembru 2019. godine, rezultati merenja polučasovnih srednjih vrednosti pokazali su da je emitovanje hlorovodonika, sumpordioksida i amonijaka u vazduh prelazilo graničnu vrednost i za 200 odsto. Neka prekoračenja ponovljena su i po više od 200 puta.
  • Očitavanja polučasovnih srednjih vrednosti sa uređaja za merenje emisije u periodu od kraja avgusta do druge polovine novembra 2019. godine nisu sadržala sve propisane elemente.
  • Suprotno propisanim uslovima, tokom 2019. godine, kompanija je preuzimala gumeni granulat od privrednih subjekata bez dokumenta o kretanju otpada.

Portal 021.rs proverio je sa pokrajinskom inspekcijom da li su kasnije kod kompanije utvrđeni slični prestupi, tražeći informacije o istima do kraja novembra prošle godine.

Kako su odgovorili iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, u ovom periodu nije bilo novih prijava od strane građana ili nevladinih organizacija.

“Izvršen je jedan redovan inspekcijski nadzor, bez nalaganja mera ili podnošenja prijave”, navodi se. Kako se uverio 021.rs uvidom u zapisnik o ovom inspekcijskom nadzoru o kom je “Lafarž” prethodno obavešten, nisu utvrđeni prestupi.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap