fbpx

Proglašena još dva zaštićena područja u Srbiji

Proglašena još dva zaštićena područja u Srbiji
Foto: Marko.vl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vlada Srbije donela je odluku da se pod zaštitu stave dva spomenika prirode „Dubočka pećina – Gaura Mare” na teritoriji opštine Kučevo i „Vražji kamen – Prosečnik“ na teritoriji opštine Trgovište.

“Zaštitom „Dubočke pećine – Gaura Mare“ obezbeđuje se očuvanje jedinstvenog geomorfološkog fenomena. Pećina je dužine 2.734 metra, prostire se na 16 hektara, jedan je od retkih speleoloških objekata vredan pažnje, uz prisustvo atraktivnog pećinskog nakita, stanište je pet vrsta slepih miševa i 25 vrsta artropodske faune”, saopštili su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Spomenik prirode „Vražji kamen – Prosečnik“ zauzima površinu od preko 31 hektara, a nalazi se u dolini reke Pčinje, u prostoru za koji je dokazano da je jedan od centara geodiverziteta i biodiverziteta. Registrovano 44 vrsta ptica, što je 12,2 % od ukupnog broja ptica Srbije.

Ovaj predeo je izuzetna prirodna vrednost geomorfološkog karaktera sa stenovitim odsecima, primer je sekundarnog razvoja selektivne erozione morfologije u rečnoj dolini. Upisan je u Inventar objekata geonasleđa Srbije (2005) kao Đavolji kamen – Objekti geomorfološkog nasleđa – Erozivni oblik reljefa. Na Vražjem kamenu iznad Prosečnika nalazi se crkva Svete Bogorodice iz druge polovine 14. veka sa ostacima objekata i infrastrukture koji su bili deo crkvenog kompleksa.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap