fbpx

Predstavljen Digitalni atlas klime Srbije

Predstavljen Digitalni atlas klime Srbije
Foto: Digitalni atlas klime Srbije

Digitalni atlas klime Srbije, online platforma koja na osnovu meteoroloških i geoprostornih podataka daje uvid u trenutne i buduće klimatske promene predstavljen je na događaju “Dijalog o klimatskim promenama”.

Ova platforma, razvijena u saradnji sa Fizičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Neopix-om, daje uvid u podatke za teritoriju Srbije, i moguće je pretraživati i po konkretnim lokacijama. Podaci su javno dostupni i omogućavaju bolju procenu ranjivosti i planiranje mera prilagođavanja na klimatske promene. Digitalni atlas klime može da služi kao osnova za sve inicijative u oblasti klime, za poboljšanje razumevanja osnovne situacije, poboljšanje procene ranjivosti, jačanje argumentacije za CCA intervencije i poboljšanje kapaciteta za donošenje odluka.

Zasnovan je na podacima koje je obezbedila CORDEX inicijativa Svetskog programa za istraživanje klime, Copernicus Climate Change Service koji obezbeđuje proizvode za praćenje klime za Evropu na osnovu površinskih in-situ posmatranja od strane nacionalne meteorološke službe (u slučaju Srbije: Republički hidrometeorološki zavod), kao i geoprostorni informacioni sistem Republike Srbije. Ovo čini podatke sa platforme kompatibilnim, uporedivim i lakim za integraciju sa mnogim drugim skupovima podataka i uslugama dostupnim onlajn, uključujući podatke na različitim platformama koje se odnose na klimatske usluge.

Događaj “Dijalog o klimatskim promenama” organizovan je u partnerstvu sa Timom Ujedinjenih nacija i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, uoči globalnog klimatskog samita UN – COP27 u Egiptu. Na događaju su se obratili ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, Nj. E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, kao i stalna koordinatorka UN u Srbiji, Fransoaz Žakob.

Istaknuto je da je za pravednu zelenu tranziciju od koje bi cela javnost imala koristi potrebno dodatno finansiranje, ne samo donatorsko već i kroz bankovne zajmove, ali i inovativna rešenja finansiranja kao što su zelene obveznice. Tema je bila i neophodnost blagovremenog prilagođavanja na klimatske promene kako bi se zaštitili ljudski životu i sprečila šteta po imovinu, infrastrukturu i privredu, a najavljeno je i da se do kraja 2022. očekuje nacrt prvog Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promene u Srbiji.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao implementaciona agencija Zelenog klimatskog fonda (ZKF), pruža podršku Vladi Srbije u realizaciji projekta “Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u u Republici Srbiji” (NAP projekat), koji finansira ZKF.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap