fbpx

Pirot: Povećane koncentracije amonijaka u Nišavi

Pirot: Povećane koncentracije amonijaka u Nišavi
Foto: Geologicharka, Wikipedia

Voda iz Nišave nije za piće zbog povećanje koncentracije amonijaka, saopštili su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako je saopštilo Ministarstvo, zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine kontinuirano prate situaciju u vezi sa kvalitetom i ispravnošću vode u reci Nišavi.

Da podsetimo, u nedelju je na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja došlo do izlivanja amonijaka usled prevrtanja jedne cisterne.

“Prema najnovijim rezultatima analiza Agencije, reka Nišava ima povećane koncentracije amonijaka na lokalitetu uzimanja uzorka 100m nizvodno od mosta kod Proseka, na magistralnom putu Pirot-Niš”, navode iz ministarstva.

Kako su saopštili tokom uzorkovanja na pomenutom lokalitetu nije uočena promena organoleptičkih osobina vode u Nišavi (boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije).

“Dobijene vrednosti opštih fizičko – hemijskih parametara, kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, nitriti, nitrati, ortofosfati, hloridi i sulfati, odgovarale su propisanim graničnim vrednostima za I i II klasu kvaliteta površinskih voda. Izmerena vrednost amonijačnog azota (1.95 mg/l) odgovarala je V klasi kvaliteta površinskih voda”, saopštili su.

Prema objavljenim preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi, iz preventivnih razloga, voda za piće iz individualnih bunara pored reke Nišave ne sme se koristiti za piće i pripremu hrane. Isključuje se njena upotreba u svrhu rekreacije, ribolova, korišćenja ulova i drugih aktivnosti u njenoj neposrednoj blizini.

Nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka u vazduhu

SEPA je, takođe saopštila da, prema poslednjim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, u Pirotu nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka.

Kako navode, koncentracija amonijaka je 28. decembra u 07:00 sati iznosila 7 µg/m3, dok je jučerašnja dnevna vrednost bila 9 µg/m3. Maksimalna dozvoljena koncentracija amonijaka za tri sata je 200 µg/m3, a dnevna granična vrednost je 100 µg/m3.

Nije bilo prekoračenja satnih (350 µg/m3) ni dnevnih (125 µg/m3) graničnih vrednosti sumpor-dioksida.

Koncentracije suspendovanih čestica RM10 prekoračile 27.12.2022. godine su dnevnu graničnu vrednost (50 µg/m3) i iznosile su 64 µg/m3.

“Međutim, prema poslednjim merenjima danas (sreda) u 07:00 sati koncentracije RM10 nisu prekoračile graničnu vrednost i bile su 17 µg/m3. Prema poslednjim merenjima u 07:00 sati koncentracije RM2.5 bile su ispod granične vrednosti i iznosile su 16 µg/m3. Koncentracije ugljen-monoksida CO, nisu prekoračile dnevnu graničnu vrednost (5 mg/m3)”, navodi SEPA.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap