fbpx

Eko-aktivisti blokirali auto-put, policija upotrebila silu

Eko-aktivisti blokirali auto-put, policija upotrebila silu
Foto: Radio Slobodna Evropa

Protesti protiv Zakona o eksproprijaciji održani su u nekoliko gradova u Srbiji.

Proteste i blokade saobraćajnica obležile su napetosti i sukobi. U Beogradu policija je silom uklanjala građane koji su blokirali Mostarsku petlju. U Šapcu je došlo do ozbiljnog sukoba demonstranata i a najoštriji je dokumentiran snimcima na društvenim mrežama kada je na demonstrante u bageru krenuo čovek za kojeg deo opozicije i aktivisti tvrde da je pristalica vladajuće Srpske napredne stranke.

Potom je na aktiviste i građane nasrnula grupa mladića sa kapuljačama na glavama te letvama i čekićima u rukama.

Zakon o eksproprijaciji

Zakon o eksproprijaciji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u petak veče izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji čije povlačenje je prethodnih dana tražio deo javnosti.

Protivnici usvajanja izmena tog zakona smatraju da je nedopustivo da Vlada Srbije dobije diskreciono pravo da netransparentno, bez unapred propisanih kriterijuma, proglašava projekte od posebnog značaja, i da to postaje osnov za eksproprijaciju po hitnom postupku bilo čije imovine.

Iz Vlade Srbije, s druge strane, tvrde da se izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji dodatno definišu predmeti i korisnici eksproprijacije, skraćuju rokovi za postupanje, rešava pitanje nelegalnih objekata u eksproprijaciji i definiše pitanje administrativnog prenosa.

U sredu je u Beogradu održan i masovni protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

“Zakonom omogućen prinudni otkup imovine”

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da je glavna opasnost od promena usvojenih u Zakonu o eksproprijaciji u tome što je uvedena mogućnost da se privatna imovina prinudno otkupi za potrebe bilo kog projekta koji se realizuje pod okriljem nekog sporazuma koji je Srbija zaključila sa stranim državama, ukoliko Vlada odredi da je to potrebno „radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili posebnog značaja za Srbiju“.

„Ovi pojmovi, niti kriterijumi za njihovo određivanje nisu propisani u Zakonu o eksproprijaciji. Nema ni norme koja bi upućivala na odredbe drugih zakona, niti je u obrazloženju predloga zakona bilo objašnjeno kako će se norma primeniti. To ostavlja veoma širok prostor za diskreciono odlučivanje od slučaja do slučaja, a bez ikakvih garancija da će ono biti zaista učinjeno u skladu sa javnim interesom, a ne interesom javnog ili privatnog investitora“, navodi se u saopštenju TS.

Ta organizacija istakla je da su se Vlada i Skupština Srbije oglušili o pozive brojnih građana i organizacija civilnog društva da povuku iz procedure izmene Zakona o eksproprijaciji, pa je taj akt Skupština usvojila 26. novembra 2021.

O tim izmenama, koje mogu da utiču na interese bilo kog građanina Srbije i bilo koga ko u Srbiji poseduje neku nepokretnost, nije uopšte bila organizovana javna rasprava, a u obrazloženju se ne navodi na koji način su konsultovane zainteresovane strane, ocenio je TS.

*Ovaj tekst dopunjen je najnovijim informacijama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap