fbpx

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za 2024. za lokalnu samoupravu za učešće u projektu Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji.

Gradovi i opštine će najkasnije na leto otvoriti konkurse za domaćinstva za subvencionisanje zamene stolarije, krovova i kotlova, postavljanja izolacije i instaliranja solarnih panela i kolektora, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Srbija je za socijalno ugrožene građane za 2024. izdvojila znatno više bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenog prostora, unapređenje sistema grejanja i hlađenja i proizvodnju električne energije pomoću solarnih panela.

„Raspisali smo javni poziv za jedinice lokalne samouprave, koje pozivamo da i ove godine zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike izdvoje sredstva za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Obezbedili smo dovoljno sredstava, dok je interesovanje građana za subvencije veoma veliko”, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 29. aprila. U ministarstvu očekuju da će oni gradovi i opštine koji s njim potpišu ugovore, najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte i građane. Uslovi i obrasci su objavljeni na njegovom vebsajtu.

Đedović Handanović je podsetila da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova i neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine, do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje”, rekla je ministarka.

Kada je reč o potencijalnim korisnicima suočenim sa siromaštvom, a u ovom slučaju i energetskim siromaštvom, ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. „Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugroženije građane, koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto”, rekla je ministarka.

Dodala je da je pozivom predviđeno poboljšanje uslova za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće ministarstva i do 70 odsto.

Đedović Handanović je izjavila da je energetska sanacija kuća i drugih stambenih objekata i javnih zgrada jedan od najvažnijih prioriteta rada vlade i resornog ministarstva. To je prepoznato i u programu Skok u budućnost – Srbija 2027, a država u poboljšavanje energetske efikasnosti ulaže najveća sredstva do sada, naglasila je.

„Moramo da radimo više na unapređenju energetske efikasnosti, jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da nastavimo da podržavamo domaćinstva da primene mere energetske efikasnosti, čime mogu da ostvare uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto”, rekla je ministarka.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap