fbpx

Ekologika podcast: Osnaživanje žena kroz reciklažni centar Retex

Ekologika podcast: Osnaživanje žena kroz reciklažni centar Retex

U drugoj epizodi Ekologika podcasta razgovarali smo sa Marinom Tucović iz Ženskog centra Užice, koja predvodi inovativni centar za apciklažu tekstila – Retex.

RETEX postoji u okviru Ženskog centra od 2010. godine i nastao je kao rezultat prepoznatih potreba zapošljavanja žena iz ranjivih grupa i potreba lokalne zajednice za poboljšanjem kvaliteta sistema primarne selekcije otpada.

U razgovoru sa novinarkom Milenom Ilić Mirković Marina Tucović govorila je o važnosti osnaživanja žena da pokrenu svoje biznise, kao i reciklaži tekstila kao odgovoru na rastuću klimatsku krizu i ubrzano globalno zagrevanje.

“Mi na mesečnom nivou prikupljamo tonu do tonu i po odbačenog tekstila. To pokazuje da građani da žele da učestvuju u reciklaži. Ljudi su spremni čak i da spakuju tekstil, plate poštarnu i pošalju nam na apciklažu”, kaže Tucović.

Govoreći o ženama u biznisu ona je istakla da svi imaju pravo na rad, ali da nažalost nisu svi jednako konkurentni na tržištu, i da je neophodno za njih naći drugačija rešenja.

“Kada gledamo u okruženju, biti žena je prepreka. Suočavamo se sa mnogo prepreka, počevši od porodice”, istakla je Tucović i dodala da se žene teško odlučuju da pokrenu biznise upravo zbog nedostaka podrške. Ne samo u porodici, već i u društvu, ali i državi.

Druga epizoda Ekologika podcasta dostupna je i na:

Sezona Ekologika podcasta Žene u zelenim biznisima nastala je u saradnji sa Futurističkim institutom u okviru projekta Žensko inovaciono preduzetništvo u ekologiji.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap