fbpx

Eko straža pozvala na novi protest za zdrav vazduh

Eko straža pozvala na novi protest za zdrav vazduh
Foto: Eko straža, Twitter

Neformalno udruženje Eko straža pozvalo je građane na novi protest za zdraviji vazduh, koji su najavili za 4. septembar.

Kako se navodi u saopštenju Eko straže srpski gradovi su ove zime bili nosioci štafete najzagađenijih gradova na svetu, te da ni naredna neće biti bolja.

Navodeći brojne ekološke probleme, uključujući i deponiju u Vinči koja je gorela dve prethodne nedelje Eko straža dodaje:

“Novi protest je zakazan za 4. septembar, 18h na trgu Slavija, koncept zahteva je kao što je i bio. Suštinski tražimo poštovanje ustava, član 74 koji nam garantuje čistu životnu sredinu, ali i objektivno informisanje. I ako se prvi zahtev drži opšteg mesta tražićemo momentalno rešavanje svih “gorućih” problema: progresivno smanjenje čestičnog zagađenja, momentalno uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit, sanacija svih upaljenih deponija kojih sada ima na hiljade, paljenje sekundarnih sirovina, energetska tranzicija, sistem sankcionisanja pojedinaca i velikih firmi, uspostavljanje funkcionalnog pravnog mehanizma za kažnjavanje odgovornih itd”.



Protestu će se, kako kažu iz Eko straže, se priključiti mame Šapca.

Da podsetimo, ovo nije prvi protest za “bezopasan vazduh”. Prethodni je održan u januaru ove godine, kada su građan prošetali od trga Slavija do sedišta Vlade Srbije gde su na vrata zalepili svoje zahteve. Glavna parola protesta za bezopasan vazduh je bila “Za Srbiju bez smoga”.

Po svemu sudeći, Beograđane čeka “ekološka” jesen, jer je ovo drugi po redu najavljeni protest za septembar. Naima, 11. u mesecu udruženja okupljena oko pokreta Ekološki ustanak pozvala su građane na protest protiv Rio Tinta.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap