fbpx

Met Office predviđa da će 2023. biti toplija od 2022. godine

Met Office predviđa da će 2023. biti toplija od 2022. godine
Foto: Mehdi MeSSrro, Unsplash

Naredna godina će biti toplija od ove i jedna od najtoplijih u istoriji, prognozira britanski Met Office.

Predviđanja sugerišu da će to biti deseta godina zaredom da je globalna temperatura najmanje 1 stepen Celzijusa iznad proseka.

Met Office je objasnio da će efekat hlađenja poznat kao La Ninja verovatno prestati nakon trogodišnjeg prirodnog vremenskog ciklusa.

Vlade širom sveta obećale su da će smanjiti emisije kako bi zadržale porast temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusa kako bi izbegle najgore posledice klimatskih promena, međutim ovo obećanje sve više izmiče.

Svet se već zagrejao za oko 1,1C u poređenju sa periodom pre industrijske revolucije 1750-1900 kada su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva, ispuštajući gasove koji se zagrevaju u atmosferu.

https://ekologika.rs/vesti/srbija/zasto-je-vreme-sve-ekstremnije-vodic-kroz-klimatske-promene/https://ekologika.rs/vesti/srbija/zasto-je-vreme-sve-ekstremnije-vodic-kroz-klimatske-promene/

Predviđa se da će temperature u 2023. biti između 1,08C i 1,32C iznad predindustrijskog proseka.

Najtoplija godina od kada su počeli zapisi 1850. bila je 2016, kada su meteorolozi rekli da je vremenski fenomen poznat kao El Ninjo podigao globalne temperature.

Ali protekle tri godine su bile pod uticajem drugog vremenskog obrasca nazvanog La Ninja kada su temperature mora u Pacifiku niže od prosečnih snizile prosečnu globalnu temperaturu.

Za razliku od 2016, ne očekuje se da će to biti rekordna godina jer El Ninjo neće povećati globalnu temperaturu, objašnjava profesor Adam Scaife, šef odeljenja za dugoročna predviđanja u Met Office.

Ali neki delovi sveta, kao što je Arktik, se zagrevaju brže od proseka.

„Sledeće godine će prirodni i privremeni efekat kočenja La Ninje nestati. Puno uključena pedala gasa će podstaći zagrevanje tokom naredne godine i nastaviti u budućnosti, zajedno sa ozbiljnijim vremenskim ekstremima, sve dok politike ne budu na snazi kako bi se postigla neto nulta emisija gasova staklene bašte“, rekao je za BBC News Richard Allan, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu Reding.

U 2022. su oboreni temperaturni rekordi u brojnim delovima sveta, uključujući i Balkan. Razorni šumski požari pogodili su delove Evrope i Australije koji su povezani sa vrućim vremenom, a Pakistan i Indija su zapalile temperature koje su dostigle 51C u maju.

U nizu studija naučnici su zaključili da su ove temperature mnogo verovatnije usled klimatskih promena.

Predviđa se da će porast temperature dovesti do razornih efekata na ljude i prirodu, uključujući više suše, dezertifikacije i bolesti povezanih sa toplotom.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap