fbpx

Novi zakon EU zabranjuje uvoz robe povezane sa krčenjem šuma

Novi zakon EU zabranjuje uvoz robe povezane sa krčenjem šuma
Foto/Ilustracija: Wirestock, Macrovector / Freepik

Evropska unija dogovorila je novi zakon kojim bi se zabranio uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma.

Predmeti za domaćinstvo kao što su kafa, čokolada i neki nameštaj moraće da prođu stroge provere kako bi se osiguralo da šume nisu oštećene da bi ih stvorile.

Grupa za zaštitu životne sredine Greenpeace nazvala je to prodorom, ali neke zemlje su rekle da će pravila naštetiti međunarodnoj trgovini. EU je saopštila da će pravila smanjiti emisije ugljenika širom sveta.

Pravila obuhvataju palmino ulje, stoku, soju, kafu, kakao, drvo i gumu koja se uvozi u EU. Oni takođe pokrivaju sve dobijeno od ovih proizvoda, kao što je govedina, navodi Evropska komisija u saopštenju za javnost.

Paskal Kanfin, predsednik odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, rekao je: „To je kafa koju pijemo za doručak, čokolada koju jedemo, ugalj u našim roštiljima, papir u našim knjigama”.

Kompanije koje prodaju svoje proizvode u EU moraće da dokažu da njihova roba nije povezana sa krčenjem šuma ili će se suočiti sa kaznama do četiri odsto svog godišnjeg prometa u EU.

Evropska komisija procenjuje da će novi zakon štititi najmanje 71.920 hektara šume godišnje – što je oko 100.000 fudbalskih terena.

To bi takođe smanjilo godišnje globalne emisije ugljenika za 31,9 miliona metričkih tona godišnje, saopštila je komisija – otprilike isto kao i emisije ugljenika u Danskoj 2021. godine, prema podacima Svetske banke.

Evropski savet i Evropski parlament tek treba da ratifikuju sporazum. Zakon je primenjiv 20 dana nakon što je formalno prihvaćen, što se očekuje sledeće godine, saopštila je Evropska komisija za BBC.

Kada postane zakon, uvoznici i trgovci će imati 18 meseci da se prilagode novim propisima. Manja preduzeća će imati 24 meseca da se prilagode.

Kompanije će morati posebno da dokažu da njihova roba nije proizvedena na zemljištu koje je posečeno nakon decembra 2020.

“Primena zakona bi imala mali ili nikakav uticaj na cene za potrošače”, rekao je portparol Evropske komisije.

Grupa za zaštitu životne sredine Grinpis saopštila je da je sporazum “veliki napredak za šume”.

EU je saopštila da će raditi sa zemljama na poboljšanju svojih regulativnih kapaciteta, ali neke od nacija sa kojima trguje – uključujući Brazil i Indoneziju – rekle su da su pravila bila opterećujuća i skupa.

Prošle nedelje, kanadski ambasador u EU rekao je da će pravila naštetiti trgovini između Kanade i EU.

Ambasadorka Ailish Campbell takođe je branila rekord Kanade u krčenju šuma. Grupacije u industriji drveća rekle su da njihove operacije ispunjavaju visoke standarde održivosti, delom osiguravajući da se drveće sadi umesto onih koje se seku na javnom zemljištu, što je propisano zakonom.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap