fbpx

Naučnici oživljavaju 48.500 godina star ‘zombi virus’ zakopan u ledu

Naučnici oživljavaju 48.500 godina star ‘zombi virus’ zakopan u ledu
Foto: Y K, Unsplash

Odmrzavanje drevnog permafrosta zbog klimatskih promena može da predstavlja novu pretnju za ljude, tvrde istraživači koji su oživeli skoro dve desetine virusa – uključujući i jednog zamrznutog ispod jezera pre više od 48.500 godina.

Evropski istraživači su ispitali drevne uzorke sakupljene iz permafrosta u Sibirskom regionu Rusije. Oni su oživeli i okarakterisali 13 novih patogena, onoga što su nazvali “zombi virusima”, i otkrili da su ostali zarazni uprkos tome što su proveli mnogo milenijuma zarobljeni u smrznutom tlu.

Naučnici su dugo upozoravali da će odmrzavanje permafrosta zbog zagrevanja atmosfere pogoršati klimatske promene oslobađanjem prethodno zarobljenih gasova staklene bašte poput metana. Ali njegov efekat na uspavane patogene je manje ispitan.

Tim istraživača iz Rusije, Nemačke i Francuske rekao je da je biološki rizik od reanimacije virusa koje su proučavali „potpuno zanemarljiv“ zbog sojeva na koje su ciljali, uglavnom onih koji su sposobni da zaraze mikrobe amebe. Potencijalno oživljavanje virusa koji bi mogao da zarazi životinje ili ljude je mnogo problematičnije, rekli su oni, upozoravajući da se njihov rad može da pokaže da je opasnost stvarna.

„Verovatno će drevni permafrost osloboditi ove nepoznate viruse nakon odmrzavanja“, napisali su u članku koje još nije recenziran.

„Koliko dugo ovi virusi mogu ostati zarazni kada su izloženi spoljnim uslovima, i kolika je verovatnoća da će naići i zaraziti odgovarajućeg domaćina u tom intervalu, još je nemoguće proceniti. Ali rizik će se povećati u kontekstu globalnog zagrevanja kada će otapanje permafrosta nastaviti da se ubrzava, a sve više ljudi će naseljavati Arktik usled industrijskih poduhvata“, rekli su oni.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap