fbpx

Gejts: Nuklearna tehnologija obećava u borbi protiv klimatski promena

Gejts: Nuklearna tehnologija obećava u borbi protiv klimatski promena
Foto: Screenshot YT Bill Gates

Nova tehnologija može da pomogne da se spreči zagrevanje od 2,5 stepeni Celzijusa, rekao je Bil Gejts publici u Sidneju.

Američki milijarder i filantrop rekao je u ponedeljak da je u klimatsku krizu „vredno ulagati masovno jer će vremenom biti sve gore i gore“.

Gejts smatra da nije bilo šansi da se zagrevanje ograniči na pariski klimatski cilj od 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, i “malo je verovatno” da bi se moglo zadržati na 2 stepeni Celzijusa.

„Ključ je da se zagrevanje što je više moguće svede na minimum“, rekao je on. „U ovom trenutku, ostati ispod 2,5C bilo bi prilično fantastično. Mislim da je to moguće.”

Gejts je i dalje među najbogatijim ljudima na svetu, uprkos tome što je donirao 35 milijardi dolara do sredine 2022, sa svojom bivšom suprugom Melindom Gejts, i obećao još 20 milijardi dolara.

Gejts je rekao da je njegova investicija u firmu Rumin8 sa sedištem u Pertu, koja je objavljena u ponedeljak, njegov 103. pohod na klimatske start-apove, od energetike i aviona do čelika. Rumin8 ima za cilj smanjenje emisije metana iz goveda.

Nuklearna fisija i fuzija su bili „veoma, veoma obećavajući“ izvori energije.

Ipak, on je rekao da je vladin (Australije) pristup da se čeka 15 godina na dokaz da je tehnologija malih modularnih reaktora bezbedna i jeftina i da se otpad može rukovati „veoma dobar stav“.

„Ne znam da li će uspeti“, rekao je on. „Uložio sam milijarde dolara u [nuklearnu tehnologiju], tako da mislim da postoji šansa.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap