fbpx

EU ulazi u rat sa plastikom: Novi set mera za smanjenje zagađenja

EU ulazi u rat sa plastikom: Novi set mera za smanjenje zagađenja
Foto: Nareeta Martin, Unsplash

Evropska unija planira da smanji bačene količine kapsula za kafu, kesa za kupovinu i flaša za vodu sa setom predloga koji podrazumevaju uštedu prostora na deponijama i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Mere koje bi Evropska komisija trebalo da objavi u sredu imaju za cilj smanjenje ambalažnog otpada za 5 odsto u odnosu na nivo iz 2018. do kraja ove decenije, navodi se u nacrtu koji je video Blumberg njuz.

Kako prenosi Blumberg – svi predmeti za pakovanje moraće da se recikliraju, a predmeti kao što su kesice čaja i nalepnice na jabukama bi morale da se kompostiraju.

Pet procenata može izgledati malo, ali količina otpada – i odgovarajuće emisije – rastu kako e-trgovina postaje sve zastupljenija i kompanije traže inovativne načine da prodaju svoje proizvode. Napor bi mogao imati negativne efekte na globalnom nivou, s obzirom da je EU najveće pojedinačno tržište.

„Najbrže rastući tok otpada je ambalažni otpad”, rekao je Piotr Barczak, viši službenik za politiku cirkularne ekonomije i otpada u Evropskom birou za životnu sredinu.

Pravila će imati posledice za industrije u rasponu od proizvodnje hrane preko potrošačke elektronike do hemijske proizvodnje.

U EU se oko 40% plastike i polovina papira koristi u ambalaži, a dizajn često otežava ponovnu upotrebu ili reciklažu. Određeni sektori — kao što je industrija piva — suočiće se sa ciljevima za ponovnu upotrebu ambalaže, navodi se u nacrtu dokumenta. To bi moglo da dovede do sličnih oblika boca.

Zemlje bi morale da uspostave sisteme za reciklažu boca i limenki u kojima potrošači plaćaju dodatno za artikl unapred, a zatim taj novac dobijaju nazad kada se artikli vrate (kaucija). Cilj je stopa naplate od 90%. Ako države mogu da dokažu da su postigle taj cilj drugim sredstvima, mogle bi biti izuzete od novih mera.

„Kružna ekonomija ambalaže će pomoći da se ekonomski razvoj odvoji od korišćenja prirodnih resursa“, navodi Evropska komisija u nacrtu, koji još uvek može da se revidira.

Predlozi će se verovatno suočiti sa nekim protivljenjem industrije ambalaže i njenih kupaca, koji će možda morati da plate više da bi uspostavili sisteme za reciklažu ili pronašli alternativne materijale.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap