fbpx

EU se priprema za smanjenje emisije štetnih gasova za 2040.

EU se priprema za smanjenje emisije štetnih gasova za 2040.
Foto: Guillaume Périgois, Unsplash

Evropska unija napreduje sa planovima za postavljanje cilja smanjenja emisija za 2040. godinu, što je prekretnica za usmeravanje treće najveće svetske privrede ka nultim neto emisijama gasova staklene bašte deceniju kasnije.

Evropska komisija, izrađuje nacrte politika EU, istražuje stavove javnosti, industrije i civilnog društva o cilju do 2040, pokazala su dokumenta objavljena u petak piše Rojters.

Ispunjavanje klimatskih ciljeva Evrope zahtevaće značajne promene u načinu na koji se roba proizvodi i troši. Prilikom kreiranja cilja, Komisija je rekla da će razmotriti transformaciju koja je potrebna u sektorima kao što su energija, transport, industrija i poljoprivreda – uključujući uticaj na radna mjesta i zdravlje ljudi.

Takođe će razmotriti troškove neuspeha da se dovoljno brzo smanje emisije da bi se izbegle katastrofalne ozbiljne klimatske promene, koje bi izazvale daleko razornije ekstremne vremenske prilike od poplava, šumskih požara, suša i toplotnih talasa koji već pustoše Evropu i svet.

EU se već obavezala da će smanjiti svoje neto emisije gasova staklene bašte za 55% do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Klimatski cilj do 2040. bi odredio put od tog cilja ka konačnom cilju EU neto nulte emisije do 2050. godine.

„Bez klimatskog cilja do 2040. godine, EU bi bila u riziku da propusti svoj domaći klimatski cilj za 2050. i možda potkopa svoj kapacitet da podstakne klimatske akcije na međunarodnom nivou“, saopštila je Komisija.

Cilj do 2040. bio bi pravno obavezujući, kao i drugi klimatski ciljevi EU.

Postojeća klimatska politika EU je među najambicioznijim od svih velikih emitera. Oni uključuju tržište ugljenika koje primorava fabrike i elektrane da plaćaju kada emituju ugljen-dioksid (CO2) i ograničenja emisije vozila za proizvođače automobila.

Postizanje neto nulte emisije do 2050. godine zahtevaće dublje smanjenje emisija iz svih sektora, uključujući stočarstvo i vazduhoplovstvo koje emituju metan. EU će takođe ove decenije postepeno uvoditi prvi namet na CO2 na uvoz zagađujućih proizvoda.

Komisija mora da predloži cilj za 2040. šest meseci nakon ovogodišnjeg samita UN o klimi, koji počinje u novembru, u skladu sa zakonom koji sadrži klimatske ciljeve EU.

Naknadni pregovori o finalizaciji cilja mogu potrajati više od godinu dana, ali neki zvaničnici EU strahuju da bi izbori za Evropski parlament 2024. mogli produžiti taj rok.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap