fbpx

U Srbiji se grade još dva vetroparka

U Srbiji se grade još dva vetroparka
Foto: Waldemar Brandt, Unsplash

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom Svetskog dana vetra, da je neophodno iskoristiti veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata.

“Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora“, navela je Mihajlović.

Kako prenosi Tanjug, ministarka je, međutim, ukazala da bi trebalo znati da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog energetske bezbednosti i kvaliteta životne sredine.

„Proces energetske tranzicije počeli smo u novembru prošle godine, kada je na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan”, rekla je Mihajlović.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap