fbpx

Tejlor Svift, Kim, Opra na listi najvećih emitera CO2 među slavnima

Tejlor Svift, Kim, Opra na listi najvećih emitera CO2 među slavnima
Foto: Raphael Lovaski, Unsplash

Digitalna agencija Jard je objavila spisak poznatih ličnosti koji imaju najnegativniji uticaj na životnu sredinu zbog prekomerne upotrebe privatnih aviona.

Nije tajna da je putovanje avionom najmanje ekološki prihvatljiv način putovanja. Količina emisija štetnih gasova po pređenom kilometru je znatno veća od bilo kog drugog oblika transporta, ali ukoliko avionom leti prosečna osoba na prepunom putničkom letu štetan uticaj na okolinu se donekle ublažava.

Privatni avioni emituju više od 33 miliona tona gasova staklene bašte svake godine – više od Danske. Činjenica da privatni avioni najčešće prevoze mali broj putnika dovodi do toga da ovakav vid prevoza 5 do 14 puta više zagađuje od komercijalnih aviona po putniku, i 50 puta više od vozova. Samo 1% svetske populacije je odgovorno za polovinu emisija gasova povezanih sa letenjem.

Zato nije iznenađenje to što je eko-aktiviste razbesnela nedavno objavljena fotogarafija Kajli Džener i Trevisa Skota na pisti, pred poletanje.

U julu, Džener, koja je u vezi sa Skotom, objavila je fotografiju njihovih aviona na Instagramu uz natpis: „hoćeš da uzmeš moj ili tvoj?“. Let poznatog para je trajao samo 17 minuta.

Podstaknuti reakcijom na ovu fotogarafiju, iz Jarda su prikupili podatke podatke sa Tviter naloga Celebriti Jets, koji automatski prati određene avione, kako bi istakli „štetni uticaj korišćenja privatnih aviona“.

Direktor za digitalnu održivost Jarda Kris Batervort rekao je: „Lako je izgubiti se u blistavim životima bogatih i slavnih, ali, nažalost, oni su ogroman deo problema koje imamo sa avio-industrijom. Vazduhoplovstvo je odgovorno za 2,4% CO2e koje proizvode ljudi svake godine, a istraživanja pokazuju ogromnu podelu između superbogatih i nas ostalih u pogledu letova, putovanja, pa čak i opštih emisija”.

Jard je naveo da njegovo istraživanje „nije za najveće prestupnike, već za najveće prestupnike prema podacima predstavljenim na Tviter stranici Celebriti Jets“ i rekao da nije jasno da li su vlasnici aviona bili na svakom letu.

Džej Z, Valberg, Spilberg u top 10

Sudeći po Jardu, najveća ekološka prestupnica je Tejlor Svift. Jardovo istrživanje je pokazalo da je njen avion obavio 170 letova između 1. januara i 29. jula 2022. godine, odnosno 15,9 dana u vazduhu sa prosečnim vremenom leta od 80 minuta i 139,36 milja po letu. Ukupne emisije letova za 2022. izračunate su na 8.293,54 tone – 1.184,8 puta više od ukupne godišnje emisije prosečne osobe.

Na drugom mestu je bokserska legenda Flojd Mejveder – sa emisijama od 7.076,8 tona CO2 iz svog privatnog aviona ove godine. To je 1.011 puta više od prosečne osobe godišnje. Kako navode iz agencije, najkraći let koji je Mejveder zabeležio bio je samo 10 minuta, sleteo je u Las Vegas i emitovao 1 tonu CO2.

Treći na listi je reper i suprug Bijonse, Džej Zi. Jardovo istraživanje je pokazalo da je do sada ove godine, Džej Z-jev privatni avion obavio 136 letova, emitujući 6.981,3 tone CO2. To je 997,3 puta više od godišnjih emisija prosečne osobe.

Kao i Tejlor, Džej Zi trenutno nije na turneji i njegovo prosečno vreme leta je nešto više od sat vremena i 67 minuta. Do sada, 2022. godine, njegov avion je imao 19.296 minuta leta – 13,4 dana. Letovi uključuju 35-minutno putovanje od Nju Džersija do Bostona i 29-minutni let od Severne Karoline do Ohaja

Bivši verenik Džej Lo i igrač bejzbola, A-Rod je četvrti na listi. On je ove godine iz svog privatnog aviona izvukao 5.342,7 tona CO2 – 763,24 puta više emisija nego što prosečna osoba proizvede u godini. Od januara, A-Rodov mlaznjak je obavio 106 letova, provodeći u proseku samo 80 minuta u vazduhu.

Američki pevač kantri muzike i suprug Gven Stefani, Blejk Šelton, prevezao je neverovatnih 111 letova svojim privatnim avionom ove godine sa 12.424 minuta provedenih u vazduhu – ili 8,6 dana. Blejkov mlaznjak ima prosečno vreme leta nešto više od sat vremena, 64,37 minuta, a do sad je emitovao 4495 tona CO2, 642 puta više od onoga što prosečna osoba proizvede tokom cele godine.

Najkraći letovi uključuju 38-minutno putovanje od Teksasa do Oklahome i 27-minutni let od aerodroma Van Najs u LA, Kalifornija, do aerodroma San Dijego, takođe u Kaliforniji.

https://twitter.com/CelebJets/status/1553778811451449344

Legendarni filmski reditelj Stiven Spilberg je šesti na listi, a njegov avion je ove godine obavio 61 let i emitovao 4.465 tona CO2 – 637,9 puta više od prosečne godišnje emisije. Spilberg, međutim, ima drugo najduže prosečno vreme leta na ovoj listi, sa 107,31 minut, ili oko sat i 47 minuta.

Ukupno vreme koje je njegov privatni avion proveo leteći ove godine je 12.341 minut: 8,57 dana. Najkraći letovi uključuju 25-minutno putovanje od aerodroma Fransis S. Gabreski u državi Njujork do Nju Džersija i 18-minutni let od Amsterdama do Roterdama: putovanje od 48,5 milja.

Kao i njena sestra Kajli, Kim K nije strano da deli svoj privatni avion sa svojih 326 miliona pratilaca na Instagramu. Često deli snimke unutrašnjosti i spoljašnjosti aviona kada ga koristi, a nedavno je podelila snimak aviona sa rođendanske zabave svoje ćerke North Vest. Njen mlaznjak je ove godine emitovao 4268,5 tona ugljenika tokom 57 letova: 609,8 puta više nego što prosečna osoba emituje za godinu dana. Prosečno vreme leta je 85,49 minuta, za prosečnu dužinu putovanja od 99,78 milja.

Njena najkraća putovanja uključuju 38-minutni let do Palm Springa, tokom kog je emitovano 3 tone CO2, i 23-minutni let od San Dijega u Kaliforniji do Kamarila, takođe u Kaliforniji.

Sledeći na listi je glumac Mark Volberg koji je do sada 2022. emitovao 3772,85 tona CO2 tokom 101 leta – što je 538,9 puta više od prosečne osobe godišnje. Ukupno vreme leta Markovog mlaznjaka iznosi 10.428 minuta, ili 7,2 dana u vazduhu. Njegovo prosečno vreme leta je najduže na ovoj listi, ali je i dalje samo 117,45 minuta, u proseku oko 87,47 milja po letu.

Markovi najkraći letovi uključuju 29-minutno putovanje od Van Najsa u Kaliforniji do Palm Springsa, takođe u Kaliforniji, i 46-minutno sletanje leta u London, koje je emitovalo 4 tone CO2e.

Televizijska voditeljka Opra Vinfri emitovala je oko 3.493,17 tona CO2 iz svog privatnog aviona.

Opravdanja slavnih

Iako se nije našao u top 10, Drejk je na meti eko-aktivista zbog upotrebe privatnog aviona Boing 767 vrednog 185 miliona dolara koji obično prima stotine ljudi, a koji je modifikovan po njegovom ukusu – za seriju letova od manje od 20 minuta. On je pokušao da se opravda govoreći da se letelica premešta u skladište i nije bilo putnika u avionu.

Portparol Tejlor Svift je negirao da je američka pop zvezda odgovorna za „većinu ili sva“ putovanja njenim privatnim avionom.

„Njen avion se redovno pozajmljuje drugim pojedincima“, rekao je portparol Gardijanu, odbijajući dalje komentare.

Tviter i Instagram naloge CelebJets-a vodi Džek Svini, student programer na Univerzitetu Centralne Floride koji je ranije pratio kretanje ruskih oligarha i tehnološkog mogula Elona Maska, koji mu je navodno ponudio 5.000 dolara da prestane da prati njegovo kretanje.

„Količina vremena i posvećenosti koju sam uložio u to je kul“, rekao je Svini za Bloomberg. „5 hiljada dolara nije dovoljno da se to ispusti”.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap