fbpx

Tinejdžerka će voziti bicikl 1000 km da skrene pažnju na klimatsku krizu

Tinejdžerka će voziti bicikl 1000 km da skrene pažnju na klimatsku krizu
Foto: Instagram / climate_jess_

Džesi Stivens, iz Njuton Ebota u južnom Devonu, želi da prisustvuje klimatskoj konferenciji Cop26 koji će se održati u novembru u Glazgovu kako bi „predstavila zastupljenost mladih u razgovoru u kojem često dominiraju stariji glasovi“.

Ova šesnaestogodišnja aktivistkinja koja na put dug gotovo 1000 kilometara kreće biciklom – jer ne želi da leti, a ne može da priušti skupu voznu kartu – pozvala je britansku javnost da joj se pridruži u vožnji.

Tinejdžerki odlučnoj da za sobom ne ostavi trag ugljenika neće biti lako da dođe do Glazgova.

„Ironično, dva najlakša i najjeftinija načina za mene da stignem tamo su bila da letim ili idem automobilom, a drugi (manje zagađujući) načini prevoza su daleko složeniji i skuplji“, napisala je Džesi na svojoj veb stranici People Pedal Power. “Ovo mi je dodatno pokazalo koliko su naše društvo i transportni sistemi neraskidivo zavisni od fosilnih goriva.”

Podrška vrhunskih biciklistkinja

Pošto je odustala od karte za voz od 150 funti, odlučila je da sedne na bicikl. Biće to veliki izazov. Kada je skovala plan, nakon što je Cop26 odložen prošle godine, umarao ju je prelazak 15 kilometara.

Ojačala je noge na brdima Dartmura i sada može da pređe oko 100 kilometara dnevno.

Nju podržava Adventure Sindicate, kolektiv vrhunskih biciklistkinja poznatih po svojim turama na velike udaljenosti.

Oni traže volontere koji će pratiti Džesi na njenoj misiji, noseći sve što joj je potrebno. Osim toga, prikupljaju sredstva za koprodukciju filma koji istražuje njenu priču i priču ljudi koje će sresti usput.

Džesi želi društvo u vožnji koja će početi u južnom Devonu 20. oktobra, dve nedelje pre početka Cop26. Ona ima za cilj da pređe između 60 i 100 kilometara dnevno, vijugajući zapadnom stranom Velike Britanije. Svi su dobrodošli da joj se pridruže kilometar ili 100.

“Cilj je stvoriti radosnu, pozitivnu vožnju zasnovanu na jačanju potrebe održivog transporta i klimatskih akcija naših lidera”. Bicikliste je pozvala da donesu “OPTIMIZAM (za svet koji želite da vidite) i BES (za stvari koje se ne rade).“

Važna poruka mladih

U toku su pregovori za dobijanje delegatske propusnice za konferenciju o klimi, na kojoj se nada da će održati govor.

Mlade ljude treba čuti na Cop26. Toliko dugo su na ovim konferencijama uglavnom govorili odrasli, na čiji život klimatska kriza neće drastčno uticati. Mladi retko učestvuju u ovim razgovorima uprkos tome što su klimatski i ekološki problemi na njih najviše uticali. “

Džesi dodaje da je njen cilj da okupi ljude i istakne kako je ljudska moć transport budućnosti.

“Mislim da mi je biciklizam sada najdraža stvar jer može biti i sport i način putovanja i način da se vidi svet takođe.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap