fbpx

Svetskim okeanima pluta 170 biliona plastičnih čestica

Svetskim okeanima pluta 170 biliona plastičnih čestica
Foto: Naja Bertolt Jensen, Unsplash

Naučnici su otkrili veliki porast zagađenja plastikom i izračunali da više od 170 biliona plastičnih čestica pluta u okeanima.

Oni su pozvali na smanjenje proizvodnje plastike, upozoravajući da je “čišćenje uzaludno” ako ona nastavi da se pumpa u životnu sredinu trenutnom brzinom.

Istraživanje, koje je sproveo 5 Gires Institut i koje je objavljeno u časopisu Plos One, procenjuje trendove okeanske plastike od 1979. do 2019. Autori su primetili nagli porast morskog zagađenja plastikom i okrivili industriju plastike što nije uspela da reciklira ili je dizajnira za reciklažu.

Dr Markus Eriksen, suosnivač 5 Gires Instituta, rekao je: „Eksponencijalno povećanje mikroplastike širom svetskih okeana je oštro upozorenje da moramo delovati sada na globalnom nivou, prestati da se fokusiramo na čišćenje i reciklažu, i da započnemo doba korporativne odgovornosti za ceo život stvari koje prave.

„Čišćenje je uzaludno ako nastavimo da proizvodimo plastiku trenutnom brzinom, a predugo smo slušali o reciklaži, dok plastična industrija istovremeno odbija bilo kakvu obavezu kupovine recikliranog materijala ili kreiranja dizajna za reciklažu. Vreme je da se reši problem plastike na izvoru.”

Istraživači su analizirali 11.777 uzoraka plutajuće okeanske plastike kako bi stvorili globalnu vremensku seriju koja je procenila prosečan broj i masu mikroplastike u površinskom sloju okeana, usklađujući podatke sa merama međunarodne politike usmerene na smanjenje plastičnog zagađenja kako bi se ocenila njihova efikasnost.

Utvrđeno je da je od 2005. godine došlo do brzog povećanja mase i količine okeanske plastike. Eksponencijalno povećanje proizvodnje plastike, fragmentacija postojećeg zagađenja plastikom ili promene u proizvodnji i upravljanju kopnenim otpadom mogli bi da budu uzroci naglog rasta-

Naučnici procenjuju da je u okeanima prisutno najmanje 170 biliona plastičnih čestica, ukupne težine od oko 2 miliona tona.

Oni kažu da bez hitne globalne akcije na proizvodnju plastike, očekuje se da će se stopa plastike koja ulazi u vodeno okruženje povećati približno 2,6 puta od 2016. do 2040. godine.

Naučnici su pozvali vlade da preduzmu mere za zaustavljanje plastične najezde.

Dr Edvard Džej Karpenter, iz Centra za nauku o estauru i okeanu na Državnom univerzitetu u San Francisku, rekao je: „Znamo da je okean vitalni ekosistem i da imamo rešenja za sprečavanje zagađenja plastikom. Ali zagađenje plastikom nastavlja da raste i ima toksičan efekat na morski život. Mora da postoji zakon koji će ograničiti proizvodnju i prodaju plastike za jednokratnu upotrebu ili će morski život biti dodatno degradiran. Ljudima su potrebni zdravi okeani za planetu pogodnu za život.”

Dokument je došao u pravo vreme, jer se zemlje članice UN sastaju kako bi odlučile o politici zagađenja plastikom ovog proleća.

Istraživači su upozorili da su međunarodne politike u vezi sa plastikom fragmentirane, nemaju specifičnosti i ne uključuju mjerljive ciljeve. Oni su pozvali da se korporativna odgovornost za proizvodnju plastike sprovodi na globalnom nivou, uz pravno obavezujuće zakonodavstvo koje se bavi punim životnim ciklusom plastike, od ekstrakcije i proizvodnje do kraja njenog životnog veka.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap