fbpx

SAD izdvaja 370 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

SAD izdvaja 370 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena
Foto: Obi - @pixel6propix, Unsplash

Američki Senat odobrio je veliki ekonomski paket od 700 milijardi dolara koji uključuje glavne zakone o zdravstvenoj zaštiti, porezima i klimatskim promenama.

Usvajanje zakona – vodeći deo dnevnog reda predsednika Džoa Bajdena – predstavlja podsticaj uoči izbora na pola mandata.

Ali to je značajno smanjena verzija paketa od 3,5 biliona dolara koji je prva predložila njegova administracija.

Predlog zakona, proizvod 18 meseci intenzivnih prepirki, usvojen je u nedelju sa razlikom od 51 prema 50, a odlučujući glas je dala potpredsednica Kamala Haris. Prethodno su ga blokirala dva demokratska senatora koji su delili zabrinutost republikanaca oko njegove cene.

On će sada biti poslat Predstavničkom domu pod kontrolom demokrata, gde se očekuje da će biti usvojen na glasanju pre nego što predsednik bude mogao da ga potpiše kao zakon.

Zakon o smanjenju inflacije uključuje zakone koji bi omogućili vladi da pregovara o nižim cenama za lekove na recept koji se obezbeđuju u okviru programa zdravstvenog osiguranja Medicare za starije od 65 godina.

Očekuje se da će to uštedeti stotine milijardi dolara u narednoj deceniji, prema procenama nestranačke Kancelarije za budžet Kongresa.

Paket takođe uključuje minimalni porez od 15% na većinu korporacija koje ostvaruju više od milijardu dolara godišnje profita. Ovoj meri, koja je sporna tokom pregovora u Kongresu, protive se poslovne grupe koje tvrde da će ograničiti ulaganja.

Zakon, takođe uključuje 369 milijardi dolara za klimatske akcije – najveću investiciju u to pitanje u istoriji SAD.

Neka domaćinstva mogu dobiti do 7.500 dolara poreskih kredita za kupovinu električnog automobila, ili 4.000 dolara za polovni automobil. Milijarde će takođe biti potrošene u nastojanju da se ubrza proizvodnja čiste tehnologije kao što su solarni paneli i vetroturbine.

Takođe će biti dato 60 milijardi dolara zajednicama koje su najviše patile od zagađenja fosilnim gorivima.

Autori zakona kažu da će smanjiti emisiju ugljenika u zemlji za 40 odsto do 2030. godine.

Akcija dolazi u trenutku kada SAD doživljava talas ekstremnih vremenskih prilika, uključujući nedavni toplotni talas, kao i smrtonosne poplave u Kentakiju u kojima su desetine mrtvih. Predsednik Bajden je u ponedeljak posetio područja države pogođena poplavama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap