fbpx

Prazna obećanja sa samita G20

Prazna obećanja sa samita G20
Foto: UN / Giulio d'Adamo

Lideri najbogatijih svetskih ekonomija složili su se na samitu G20 da nastave sa naporima da ograniče globalno zagrevanje „smislenim i efikasnim akcijama“.

Zemlja domaćin Italija se nadala da će čvrsti ciljevi biti postavljeni pre samita COP26 u Glazgovu, koji je počeo u nedelju, međutim sporazum sa sastanka u Rimu doneo je malo konkretnih obaveza za zemlje G20.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je domaćin COP26, rekao je da obećanja lidera bez akcije “počinju da zvuče šuplje”.

„Ove obaveze… su kapi u okeanu koji se brzo zagreva“, rekao je Džonson.

Suštinski bez Kine i Rusije

Američki predsednik Džo Bajden naveo je da je u Rimu bilo “niz veoma produktivnih sastanaka”, dodajući da se “raduje nastavku napretka” po pitanju klimatskih pitanja u Glazgovu.

Takođe je rekao da se Kina i Rusija – koje su među najvećim zagađivačima na svetu – „u suštini nisu pojavile“, što je „razočaravajuće“.

Grupa G20, koju čini 19 zemalja i Evropska unija, čini 80 odsto svetskih emisija.

Zvanična izjava koju su objavili lideri, takođe ne pominje postizanje neto nule do 2050. godine.

Neto nula znači smanjenje emisije gasova staklene bašte što je više moguće, sve dok zemlja ne apsorbuje istu količinu emisija iz atmosfere koju ispušta.

Italijanski premijer Mario Dragi je međutim rekao u svojoj završnoj reči da su sve zemlje G20 posvećene dostizanju cilja do sredine veka. Naučnici kažu da se to mora postići do 2050. godine kako bi se izbegla klimatska katastrofa, a većina zemalja je pristala na to.

Međutim, Kina – najveći svetski zagađivač – i Rusija su tražile pomeranje tog cilja do 2060. godine.

Ni kineski predsednik Si Đinping, ni ruski Vladimir Putin nisu bili u Rimu na konferenciji, već su se pridružili putem video veze. Njihovo odsustvo izazvalo je zabrinutost da se dogovor neće lako postići.

Putin je rekao da je njegov plan bio da „ne samo da (Rusija) postigne neutralnost emisije ugljenika, već i da obezbedi da u naredne tri decenije količina gasova staklene bašte bude manja od, na primer, emisija naših suseda i kolega u EU .”

U zvaničnoj izjavi G20 se obavezuje da će prestati da finansira nove elektrane na ugalj na međunarodnom nivou do kraja ove godine – što je snažna poruka zemljama koje se oslanjaju na ugalj kao što su Kina, Rusija i Indija. Ali lideri G20 nisu se složili da ukinu prozvodnju energije na uglj u svojim državama.

Neostvarene nade Gutereša

Dragi je nakon sastanka naveo da su bliže postizanju cilja da se zemljama u razvoju obezbede 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klime – što je ključno obećanje koje je odloženo do 2023.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, napisao je na Tviteru da napušta Rim sa „neostvarenim nadama“, ali ne i sahranjenim.

n results
Aktivisti su izrazili svoje razočarenje zbog saopštenja, smatrajući da nije dovoljno teško.

Oskar Sorija, iz aktivističke mreže Avaaz, rekao je da iz grupe dolazi „malo osećaja hitnosti“, dodajući: „Nema više vremena za nejasne liste želja, potrebne su nam konkretne obaveze i akcija“.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap