fbpx

Ponestaje nam vremena da postignemo dogovor za spas prirodnog sveta

Ponestaje nam vremena da postignemo dogovor za spas prirodnog sveta
Foto: Harshil Gudka, Unsplash

Svetu ponestaje vremena za postizanje ambicioznog dogovora kojim bi se zaustavilo uništavanje prirodnog sveta, upozorio je Bazil van Havre kopresedavajući presudnog samit UN o prirodi, usred straha od trećeg odlaganja pregovora.

Samit, koji je trebalo da se održi u oktobru prošle godine, već je odložen dva puta zbog pandemije korona virusa.

Van Havre, kopredsedavajući pregovorima o UN konvenciji o biološkoj raznolikosti (CBD), rekao je da postoji mogućnost za treće odlaganje samita u Kunmingu, i izrazio sumnju da bi to moglo da ugrozi ciljeve biodiverziteta za ovu deceniju.

On je istakao da se predstavnice zemalja učesnica samita moraju sastati lično na pripremnim razgovorima najmanje dve nedelje ranije ukoliko se Samit biodiverzitetu održi u Kini. Upozorio je da su razgovori malo verovatni bez vakcinacije delegata zemlja u razvoju i, s obzirom na restriktivnu politiku putovanja Kine, takođe je pozvao drugu zemlju da istupi i bude domaćin pripremnih razgovora koji će pomoći da se proces drži trenutnog rasporeda.

„Po mom mišljenju, došlo je vreme da zasučemo rukave i stavimo praktični plan na sto ili se suočimo sa novim odlaganjem. Potreban nam je odgovarajući plan ”, rekao je Van Havre. „Ako treba da odložimo za nekoliko meseci, u redu – svi to mogu da razumeju. Ali hajde da napravimo plan koji nam omogućava da ispoštujemo rok i ne čekamo da se stvari magično dogode.

“Ukoliko se ne sastanemo uskoro, nećemo moći da postignemo ambiciozni sporazum”.

Pregovarači se približavaju kraju iscrpljujućih online naučnih i finansijskih rasprava o sporazumu, koje se održavaju šest dana u nedelji po tri sata. Zbog razlike u vremenskim zonama neki od pregovarači učestvovali u pregovorima u ranim satima.

Zaista imam razumevanje za ljude koji dolaze iz malih ostrvskih država na Tihom okeanu, gde se pregovori vode noću. Dama koja zastupa Palau rekla je da je pregovarala noću, a danju radila svoj posao, što nismo imali na umu ”, rekao je Van Havre, ističući važnost sastanka uživo.

Li Shuo, politički savetnik Greenpeace Kina, koji pomno prati pregovore o biodiverzitetu, rekao je da je jasno da se odluke moraju donositi licem u lice, a ne putem interneta

Virtuelni razgovori nisu besprekorni; pomogli su unapređenju diskusije. Problem je što ima toliko posla. Rade samo tri sata dnevno – jednostavno nije dovoljno vremena “, rekao je Li.

“Malo je verovatno da će Kina dozvoliti hiljadama diplomata da dođu u toku pandemije. Šta ako je neko drugi dan Samita pozitivan na testu? Teško je održati normalan Cop15 u oktobru na kom će biti izvršeni svi glavni zadaci.“

Resource extraction, agricultural production and pollution are driving what some scientists believe is the sixth mass extinction of life on Earth, with 1 million species at risk of disappearing largely as the result of human activity. The world has never met a single UN target to prevent the destruction of nature.

Aktivisti i zvaničnici ne upozoravaju bez razloga na što hitnije uspostavljanje dogovora o očuvanju prirode. Vađenje resursa, poljoprivredna proizvodnja i zagađenje pokreću ono za šta neki naučnici veruju da je šesto masovno izumiranje života na Zemlji, pri čemu milion vrsta rizikuje da nestane uglavnom kao rezultat ljudske aktivnosti.

Nije loše podsetiti i na to da države nisu ispunile ni jedan cilj UN za sprečavanje uništavanja prirode.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap