fbpx

Nova obećanja Amerike i Kine u borbi protiv klimatskih promena

Nova obećanja Amerike i Kine u borbi protiv klimatskih promena
Foto: Mika Baumeister, Unsplash

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je u utorak obećanja koje su dve najveće svetske ekonomije preuzele prema klimatskim akcijama, pošto je u Njujorku počela 76. High Level debata.

On je pozdravio najavu predsednika SAD Džoa Bajdena da će značajno povećati međunarodno finansiranje klime na približno 11,4 milijardi dolara godišnje.

“Ovaj povećani doprinos Sjedinjenih Država približiće razvijene zemlje ispunjavanju njihove kolektivne obaveze da mobilišu 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klime“, rekao je šef UN u saopštenju.

Gutereš je takođe pozdravio najavu predsednika Si Đinping da će Kina prekinuti finansiranja termoelektrana na ugalj u inostranstvu i preusmeriti svoju podršku na zelenu i niskougljeničnu energiju.

„Ubrzanje globalne postepene eliminacije uglja jedini je najvažniji korak kako bi se cilj Pariskog sporazuma od 1,5 stepeni držao nadohvat ruke“, naglasio je on.

Dug put do klimatske pobede

Iako su ove najave dobrodošle, najviši zvaničnik UN smatra rekao je da je „dug put“ da bi klimatska konferencija UN (COP26) sledećeg meseca u Glazgovu bila uspeh koji osigurava „prekretnicu u našim kolektivnim naporima da se pozabavimo klimatskom krizom”.

On je podsetio da je, na osnovu trenutnih obaveza država članica o smanjenju emisija, “svet na katastrofalnom putu do 2,7 stepeni zagrevanja”.

Generalni sekretar je pozvao na „odlučne akcije svih zemalja“, posebno vodećih industrijski razvijenih zemalja G20, kako bi se „učinilo još više“ i efikasno doprinelo smanjenju emisija.

„Sve zemlje moraju da donesu svoj najveći nivo ambicija u Glazgov ako želimo da cilj Pariškog sporazuma od 1,5 stepeni ostane na dohvat ruke“, rekao je on.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap