fbpx

No Denying It: Novi eko-podkast koji treba da slušate

No Denying It: Novi eko-podkast koji treba da slušate
Foto: UN news

Ujedinjene nacije pokrenule su podkast o klimatskim akcijama No Denying It, u kom će biti predstavljeni inspirativni mladi aktivisti kao i poznate ličnosti, poput Eda Nortona i Mišel Jeo.

Širom sveta mladi ljudi odbijaju se bore da planetu učine boljim mestom za njih, njihove porodice i njihove zajednice.Međutim, njihove priče imaju tendenciju da budu zasenjene potokom zabrinjavajućih, a ponekad i nadmoćnih vesti o klimatskim promenama i stvarnim, neposrednim, opasnostima.

Iako vlade i velike kompanije moraju iz temelja da promene globalnu ekonomiju, iz UN poručuju da svi imamo moć da napravimo pozitivne promene u svojim zajednicama i da utičemo na druge da učine nešto slično: naizgled mali projekti mogu imati veliki uticaj.

U podkastu će, između osatlih biti predstavljeni i mlada inženjerka iz Kenije koja koristi otpad za izradu jeftinog građevinskog materijala, socijalni preduzetnik koji je izgradio mrežu za mlade klimatske lidere u Južnoj Americi i osnivač prve škola ribolova u Grčkoj, u kojoj se obučavaju ribare da sakupljaju plastiku iz mora.



Svako od njih radi na inicijativama koje bi mogle da budu replikovane u drugim, pomažući u rešavanju velikih ekoloških problema sa kojima se planeta suočava, poput zagađenja, otpada, nestašice vode i, naravno, upotrebe fosilnih goriva.

Naslov potkasta odražava činjenicu da su takozvani „negatori klimatskih promena“ izgubili argument: činjenica da je na klimu uticao čovek jednostavno se više ne može poreći.

Podrška poznatih

Naratori svake epizode No Denying It su poznate ličnost, od kojih su mnogi ambasadori dobre volje i glasnici mira.

Među njima je i glumica Mišel Jeo, koja se pojavljuje u najnovijem filmu Marvel Studija “Shang-Chi i Legenda o deset prstenova”, a najpoznatija je po ulogama u filmu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ i filmu o Bondu „Sutra nikad ne umire“

Jeo je ambasador dobre volje za Razvojni program UN -a, i fokusirana je na osnaživanje najugroženijih, uključujući žene, one koje žive u siromaštvu i one koje se suočavaju sa katastrofama i krizama.

Prva epizoda, objavljena 26. avgusta, je intervju sa Danom Tizia-Tramm, liderkom Prve nacije Vuntut Gvitchin, sa sedištem u Old Crovu, Kanada.

Ona pomaže arktičkim zajednicama da se odmaknu od zagađujućih fosilnih goriva, i postanu održivije, koristeći obnovljive izvore poput solarne energije.

Narator ove epizode je glumac Ezra Miler, zvezda filmova Fantastične zveri i Liga pravde, kao i predstojećeg filma Flash.

Deset epizoda serije, koju produciraju UN News i Good To Do Today, nezavisna kompanija za produkciju podkasta, biće objavljivane svakog četvrtka, počevši od 26. avgusta do 28. oktobra, uoči klimatske konferencije COP26 u Glazgovu, a koja se smatra ključnim korakom ka održivijem svetu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap