fbpx

Najnoviji izveštaj UN pokazaće prave razmere uticaja klimatskih promena

Najnoviji izveštaj UN pokazaće prave razmere uticaja klimatskih promena
Foto: Malcolm Lightbody, Unsplash

Novi izveštaj UN o uticajima klimatskih promena trebalo bi da bude najteža ocena do sada o tome kako rastuće temperature utiču na svako živo biće.

Studija Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) rezimira nekoliko godina istraživanja. Izveštaj će verovatno reći da se svet brzo približava granicama prilagođavanja klimatskim promenama. Ali, piše BBC, brza politička akcija može izbeći najgore posledice.

Ova procena, koja će biti objavljena kasnije, biće drugi od tri glavna izveštaja IPCC-a i prvi od novembarskog samita COP26.

IPCC sprovodi opsežne preglede najnovijih istraživanja o zagrevanju svakih šest ili sedam godina. Ovaj set od tri je njihov šesti izveštaj o proceni.

Istraživači su formirani u tri radne grupe koje razmatraju osnovnu nauku, razmere uticaja i opcije za rešavanje problema.

Pod okriljem IPCC-a, naučnici koji rade na izveštaju, koji se svi dobrovoljno prijavljuju za ovaj rad, pregledaju i pišu hiljade radova kako bi sumirali najnovije nalaze.

Zatim se sastaju sa vladinim zvaničnicima kako bi prošli kroz svoje nalaze red po red dok ne postignu konsenzus.

Fokus na gradovima

Publikacija objavljena u ponedeljak je kratak rezime njihovih nalaza na 40 stranica. Biće prilično veliki fokus na regione i gradove.

Za mnoge velike urbane oblasti i zemlje u razvoju, izveštaj će naglasiti da se suočavanje sa klimatskim promenama ne odnosi na smanjenje emisija i dostizanje neto nulte vrednosti u budućnosti, već na suočavanje sa kratkoročnim pretnjama.

„Ako morate da se nosite sa velikim prilivom migranata ili masovnim poplavama, to je mesto gde će fokus biti“, rekao je Mark Vots, izvršni direktor C40, mreže od oko 100 velikih gradova koji sarađuju u borbi protiv klimatskih promena.

“Na globalnom jugu trenutno zaista ne postoje fondovi za gradske klimatske programe. Od onih koji postoje, skoro nijedan se ne odnosi na adaptaciju. Svi pokušavaju da nateraju siromašne zemlje koje imaju relativno niske emisije da smanje njihove emisije dalje, a ne da se prilagode uticajima koje već osećaju.”

Studija će takođe prikazati ključne „prelomne tačke“ koje će verovatno biti pređene kako se svet zagreva – od kojih su neke nepovratne, poput raspadanja ledenog pokrivača Grenlanda.

Izveštaj će takođe razmotriti neka od tehnoloških rešenja za klimatske promene, ali će verovatno odbaciti napore da se upravlja sunčevim zračenjem ili čak da se ukloni ugljen-dioksid iz atmosfere.

Sve u svemu, imaće mnogo širi fokus od samo nauke o tome šta možemo da uradimo u vezi sa klimatskim promenama.

„Izveštaj će više govoriti o socijalnoj pravdi i održivom razvoju. Govori o domorodačkom i tradicionalnom znanju, a ne samo o zapadnoj nauci“, rekao je dr Stiven Kornelijus iz WWF-a.

„Ovde se radi o uticajima na ljude i prirodu, rizicima sa kojima se suočavaju, kao i o granicama prilagođavanja.”

Borba oko reči

Ali kako su se naučnici i zvaničnici sastajali virtuelno da bi razjasnili poslednje detalje u protekle dve nedelje, došlo je do značajnih sukoba oko upotrebe ključne fraze u tekstu.

Već godinama zemlje u razvoju pokušavaju da nateraju bogatiji svet da u okviru klimatskih pregovora UN odgovori na pitanje „gubitaka i štete“.

Oni definišu ovu frazu tako da označava uticaj klimatskih promena na koje zemlje ne mogu da se prilagode, uključujući teške vremenske prilike kao što su velike oluje, ali i događaje sa sporom početkom kao što su porast nivoa mora ili dezertifikacija. Bogatije zemlje su se dugo protivile tom konceptu, strahujući da bi mogle da budu pravno i finansijski odgovorne za poremećaje izazvane istorijskim emisijama ugljen-dioksida. Kao rezultat toga, ovo pitanje je postalo političko pitanje koje izaziva velike podele u globalnim klimatskim razgovorima.

U ovom novom izveštaju, naučnici IPCC-a nastoje da koriste malo izmenjenu verziju termina, govoreći o „gubicima i štetama“, za koje kažu da imaju drugačije, manje političko značenje.

Međutim, zvaničnici nekoliko bogatijih vlada koji su prisustvovali sednici su se usprotivili, strahujući da će, ako se ta ideja pojavi u ključnom izveštaju, ona dati podršku onim zemljama koje žele da „gubitak i šteta“ budu glavni prioritet za međunarodne pregovore.

Na kraju, ovaj izveštaj će ponovo naglasiti hitnost političke akcije – da ako se smanji smanjenje gasova staklene bašte i poveća potrošnja na pomoć ljudima da se prilagode klimatskim promenama, onda se mogu izbeći najgori rizici.

Ali ova nada se mora meriti sa realnošću politike, kaže kopredsedavajući prof. Hans-Oto Portner, koji je razgovarao sa medijima pre sednice za odobravanje.

„Jedna ključna poruka proizašla je iz prethodnih izveštaja – politička volja, u smislu klimatskih akcija, predstavlja usko grlo za održivu budućnost.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap