fbpx

Naftna industrija je decenijama čuvala prljavu tajnu

Naftna industrija je decenijama čuvala prljavu tajnu
Foto: Ellie Meh, Unsplash

Posle čitavog veka upravljanja neverovatnom ekonomskom i političkom moći, američki naftni giganti suočavaju se s posledicama pokretanja najveće egzistencijalne pretnje naših života, piše britanski Gardijan.

Talas tužbi bez presedana, koje su podneli gradovi i države širom SAD-a, ima za cilj da naftnu i gasnu industriju pozove na odgovornost za devastaciju životne sredine koju prouzrokuju fosilna goriva – i prikrivanje onoga što su znali sve vreme.

Priobalni gradovi koji se bore da zadrže porast nivoa mora u zalivu, države srednjeg zapada koje gledaju kako „mega kiše“ uništavaju useve i domove, i ribarske zajednice koje gube ulov zbog toplih voda sada traže da naftni konglomerati plate odštetu i preduzmu hitne mere za smanjenje dalje štete načinjene sagorevanjem fosilnih goriva.

Gotovo dvadesetak tužbi potkrepljeno je optužbama da se industrija služila višedecenijskom kampanjom laži i obmane kako bi potisnula upozorenja sopstvenih naučnika o uticaju fosilnih goriva na klimu i zemlju čime je ozbiljno pogoršala ekološku krizu i obmanula američku javnost.

Ekolog Bil Mekkiben svojevremeno je ponašanje industrije fosilnih goriva okarakterisao kao „najveće zataškavanje u istoriji SAD“. I sada prvi put posle decenija, tužbe zacrtavaju put ka javnoj odgovornosti za koju klimatski aktivisti kažu da ima potencijal da se takmiči sa velikim padom industrije duvana nakon što su otkrivene posledice pušenja.

„Nalazimo se na prekretnici“, rekao je Danijel Farber, profesor prava sa Univerziteta u Kaliforniji i direktor Centra za pravo, energiju i životnu sredinu.

“Stvari se moraju pogoršati za naftne kompanije,” dodao je on. „Čak i ako imaju prilično dobre šanse da ponegde pobede u parnici, otkriće prilično jasnih prestupa – da su znali da je njihov proizvod loš i da lažu javnost – zaista slabi sposobnost industrije da se odupre zakonima i nagodbama .“

Decenije laži i prikrivanja istine

Decenijama su vodeće naftne i gasne kompanije u zemlji razumele nauku o klimatskim promenama i opasnostima koje predstavljaju fosilna goriva. Iz godine u godinu rukovodioci su to čuli od svojih naučnika čija su upozorenja bila izričita i često zastrašujuća. I odlučili su da ove nalaze zataškaju.

Studija vodeće naftne kompanije Ekson mobil koja je urađena 1979. godine navodi da će sagorevanje fosilnih goriva „izazvati dramatične efekte na životnu sredinu“ u narednim decenijama.

„Potencijalni problem je velik i hitan“, zaključuje se.

Slična upozorenja u prethodnim decenijama dobijali su i drugi naftni konglomerati – poput Shell-a.

Ali, umesto da poslušaju dokaze istraživanja koje su finansirale, velike naftne kompanije su zajedno radile na sahranjivanju nalaza i izradi kontra-narativa kako bi potkopale rastući naučni konsenzus oko nauke o klimi. Kampanja industrije fosilnih goriva stvorila je narativ koji je doveo do konfuzije u javnosti kada je reč o razumevanju sve veće opasnosti od globalnog zagrevanja, ali i zastoja u političkoj delovanju po ovom pitanju.

Hitnost krize više se ne dovodi u pitanje. Poslednji nacrt izveštaja Ujedinjenih nacija upozorava da će posledice klimatske krize, uključujući rastuća mora, jake vrućine i kolaps ekosistema, iz temelja preoblikovati život na Zemlji u narednim decenijama čak i ako se smanje emisije fosilnih goriva.

Gotovo sve tužbe se oslanjaju na evidencije naftne industrije kao temelj za tvrdnje da su komapnije prikrivale rastuću opasnost po život uzrokovanu njihovim proizvodima.

Kako navodi Gardjan u opsežnoj analizi, očekuje se da će pravni postupci trajati godinama. Gradovi u Kaliforniji podneli su prve tužbe još 2017. godine, ali su vezani sporovima oko nadležnosti – naftne kompanije su se s ograničenim uspehom borile da ih premeste sa državnih na savezne sudove gde smatraju da je zakon povoljniji po njih.

Međutim klimatski aktivisti vide mogućnosti mnogo pre nego što se u SAD donesu presude. Očekuje se da će pravni postupci doprineti otkriću tajni energetskih giganta. Ako je istorija putokaz, taj razvoj događaja mogao bi zauzvrat izmeniti javno mnjenje u korist propisa protiv kojih su se naftne i gasne kompanije godinama borile.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap