fbpx

Muzička industrija se ujedinila u borbi protiv klimatskih promena

Muzička industrija se ujedinila u borbi protiv klimatskih promena
Foto: Anthony DELANOIX, Unsplash

Najveće svetske izdavačke kuće ujedinile su se i obavezale se na akciju po pitanju njihovog uticaja na životnu sredinu.

Tri glavne izdavačke kuće – Sony Music Entertainment, Universal Music Group i Warner Music Group – plus nezavisne grupe kao što su Beggars i Secretli grupe izdavača, Warp, Ninja Tune i još mnogo njih, potpisale su Pakt o muzičkoj klimi, kojim su se obavezali na klimatske ciljeve.

Kompanije će se prijaviti za jednu od dve postojeće opcoje, Ciljeve zasnovane na nauci ili Climate Commitment MSP koji je deo inicijative UN-a “Trka do nule”. Obe šeme zahtevaju od potpisnika da smanje emisije gasova staklene bašte na neto nulu do 2050. godine i da postignu smanjenje od 50% do 2030. godine.

Prema uslovima pakta, kompanije su se takođe obavezale da će sarađivati na merenju emisije ugljenika u muzičkoj industriji, da pomognu svojim umetnicima da govore o klimatskim pitanjima i da komuniciraju sa obožavaocima o tome kako muzička industrija utiče na životnu sredinu. Cilj im je da sarađuju sa kompanijama za striming kao što je Spotify „kako bi dobili podatke i pokrenuli projekte smanjenja emisije“.

Pol Reding, izvršni direktor Beggars grupe (koja uključuje 4AD, KSL, Rough Trade i druge), rekao je da će potpisnici zajedno raditi na temama održivosti kako bi „izvršili isti posao, na isti način, u isto vreme”.

Industrija se obračunava sa problemima uključujući uticaj globalnih turneja, proizvodnju vinila i energiju koja se koristi za striming.

U oktobru, Coldplay je postao jedna od najistaknutijih grupa koje su se obavezale na smanjenje emisija, obećavajući smanjenje od 50% za svoju predstojeću svetsku turneju u poređenju sa prethodnom.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap