fbpx

Greta Tanberg: Sve što treba da znate o klimatskoj aktivistkinji

Greta Tanberg: Sve što treba da znate o klimatskoj aktivistkinji
Foto: Screenshot / YouTube

Greta Tanberg ponovo je u centru pažnje javnosti, ovog puta zbog oštrih kritika na račun obećanja globalnih lidera da će se pozabaviti klimatskom krizom, koje je odbacila uz “bla, bla, bla”.

„Build Back Better (BBB strategija, prim. a). Bla bla bla. Zelena ekonomija. Bla bla bla. Neto nula (emisija) do 2050. Bla, bla, bla”, rekla je Tanberg na samitu Youth4Climate koji je održan u Milanu.

„Ovo je sve što čujemo od naših takozvanih vođa. Reči koje zvuče sjajno, ali do sada nisu dovele do akcije. Naše nade i ambicije se utapaju u njihovu prazna obećanja.”

Tanberg, čiji je solo klimatski štrajk 2018. pokrenuo na milione mladih da se priključe borbi protiv klimatske krize, upitala je gde nas je 30 godina “bla bla” dovelo?

“Još uvek možemo ovo da preokrenemo – sasvim je moguće. Biće potrebno hitno, drastično godišnje smanjenje emisija. Ali ne ako se stvari odvijaju kao danas. Namerni nedostatak akcija naših vođa izdaja je svih sadašnjim i budućim generacija.”

Uspon klimatske aktivistkinje

Tanberg ne kritikuje po prvi put svetske lidere, a po svoj prilici neće ni prestati. Najčuvenija aktivistkinja u borbi protiv klimatskih promena u centar pažnje šire javnosti došla je još 2018. godine kada je otpočela solo štrajk ispred švedskog parlamenta. Tada je imala 15 godina.

Držala je natpis “Školski štrajk za klimu”, kako bi izvršila pritisak na vladu da ispuni ciljeve smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Njena mala kampanja imala je globalni efekat, inspirisala je hiljade mladih ljudi širom sveta da sami organizuju štrajkove. Do decembra 2018, više od 20.000 učenika – od Velike Britanije do Japana – pridružilo joj se preskačući školu u znak protesta.

Godinu dana kasnije dobila je prvu od tri nominacije za Nobelovu nagradu za mir za klimatski aktivizam.

Ko je Greta Tanberg

Tanberg sebe opisuje kao klimatsku i ekološku aktivistkinju sa Aspergerom. Rođena je u poznatoj švedskoj porodici.

Njena majka Malena Ernman je operska pevačica i bivša učesnica Evrovizije. Otac Svante Tanberg je glumac je i potomak naučnika koji je stvorio model efekta staklene bašte. On se u početku protivio odluci svoje ćerke da bude na “prvoj liniji fronta” u borbi protiv klimatskih promena.

U knjizi porodice Tanberg „Naša kuća gori“: Prizori porodice i planeta u krizi”, Ernman je podelila sećanja na postepeno poniranje svoje ćerke pre nego što je dobila dijagnozu Aspregera i opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

„Plakala je noću kada je trebalo da spava. Plakala je na putu do škole. Plakala je na časovima i tokom raspusta, a nastavnici su skoro svaki dan zvali kući … Polako je nestajala u nekoj vrsti mraka i malo po malo, činilo se da prestaje da funkcioniše. Prestala je da svira klavir. Prestala je da se smeje. Prestala je da priča. I prestala je da jede. ’

Erman kaže da je mladu Gretu u život vratio upravo njen aktivizam.

Koji su njeni ciljevi

Bori se za hitnije akcije svetskih lidera u borbi protiv šetnih materija. 2019. prešla je Atlantik jahtom kako bi prisustvovala klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Tada je iznela i njen najčuveniji govor do sad:

“Svi vi dolazite kod mladih po nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i detinjstvo svojim praznim rečima”, rekla je.

Oštra je kritičarka i planova Evropske unije za smanjenje štetnih emisija do 2050. godine koje je nazvala „predajom“.

“Ne trebaju nam samo ciljevi samo za 2030. ili 2050. Nama su, pre svega, potrebni za 2020. i svaki sledeći mesec i godinu koja dolazi.”

Njena politika počiva na dve stvari. Prvo je pojednostavljenje. „Klimatska kriza je već rešena“, rekla je ona na TED Talku u Stokholmu.

„Već imamo sve činjenice i rešenja. Sve što treba da uradimo je da se probudimo i promenimo. ” Drugo je sejanje panike, kako je objasnila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Međutim, mlada aktivistkinja ne ulazi u detalje o tome šta treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promna – jer to “nema veze sa njom”.

Ko je podržava

Spisak javnih ličnosti koji su stali uz Tanberg je podugačak i na njemu su naučnici, svetski lideri, pa čak i papa.

Prirodnjak Dejvid Atenboro rekao joj je da je postigla stvari koje mnogi drugi nisu uspeli, dodajući: “Probudili ste svet. Veoma sam vam zahvalan.”

Bivši američki predsednik Barak Obama nazvao ju je jednom od “najvećih borkinja za planetu”. A princ Hari istakao je da “svaka zemlja, svaka zajednica, svaka škola, svaka grupa prijatelja, svaka porodica treba svoju Gretu”.

Bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton zahvalila joj se na “spremnosti da kaže teške, motivišuće istine”, dok je Kim Kardašian rekla da je Tanberg “hrabra i odvažna”.

Na listi onih koji su uz nju su i glumica En Hatavej, glumci Leonardo Dikaprio i Kris Hemsvort, pevačice Kamila Kabeljo, model Kara Delevinj i mnogi drugi.

Foto: Carlos RosoUnsplash

Zašto je kritikuju

I pored velike podrške, Tanberg nailazi na kritike. Ako isključimo one koji stižu iz redova negatora klimatskih promena i redovnih hejtera sa društvenih mreža, a koji se svode na puko vređanje i teorije zavere – komentator Foks njuza nazvao ju je „mentalno bolesnim švedskim detetom“- mnogi dovode u prtanje način na koji je Greta lansirana među aktivističke zvezde, kao i njene motive.

Neki kritičari su brzo pretpostavili da tinejdžerka nije mogla sama sve ovo da postigne. Bilo je čak i spekulacija da je njen meteorski uspon rezultat pažljivo postavljenog plana njenih roditelja. Na kraju krajeva, oni su navikli da ‘nastupaju’ – Svante kao glumac i Malena kao operska pevačica.

Odgovorajući na kritike i često postavljeno pitanje – odakle joj novac za aktivnosti Tanberg je pojasnila:

„Moji roditelji plaćaju karte i smeštaj. Nisam član nijedne organizacije. Ponekad podržavam i sarađujem sa nekoliko nevladinih organizacija koje rade na klimi i životnoj sredini. Ali ja sam apsolutno nezavisna i predstavljam samo sebe. I radim ono što radim potpuno besplatno, nisam primila nikakav novac niti obećanje o budućim isplatama u bilo kom obliku.”

Tanberg se našla na meti većine evropskih desničarskih stranaka – od rodne Švedske, Velike Britanije preko Francuske pa do Nemačke. Ali i bivših američkih zvaničnika.

Kao odgovor na njene oštre kritike tokom govora u Ujedinjenim nacijama, tadašnji američki predsednik Donald Tramp je sarkastično tvitovao da je Tanberg „veoma srećna mlada devojka koja se raduje svetloj i divnoj budućnosti“.

Steven Manučin, bivši ministar finansija SAD, nakon Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (2019.) sugerisao je da Tanberg treba da završi ekonomiju pre počne da predaje SAD o ulaganjima u fosilna goriva.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap