fbpx

Građani tuže Vladu Nemačke zbog zagađenog vazduha

Građani tuže Vladu Nemačke zbog zagađenog vazduha
Foto: Ansgar Scheffold, Unsplash

Grupa nemačkih stanovnika tuži svoju vladu zbog “opasno” visokog nivoa zagađenja vazduha.

Kako navode u tužbi, Vlada Nemačke krši njihovo pravo na udisanje čistog i zdravog vazduha, i ne štiti njihovo zdravlje. Kao i mnoge zemlje, nivoi zagađenja vazduha u Nemačkoj često daleko prevazilaze granice Svetske zdravstvene organizacije.

Ovo je prvi put da su pojedinci u Nemačkoj preduzeli takvu akciju pozivajući se na zakone o ljudskim pravima.

Slučaj je pokrenut nakon što je jedan od vodećih pravnika EU, generalni advokat Evropskog suda pravde, u maju rekao da građani mogu da preduzmu takvu akciju kako bi pokušali da dobiju odštetu.

Grupa od sedam podnosilaca zahteva, koja uključuje roditelje koji deluju u ime dece, kaže da je njihovo zdravlje ugroženo i da političari ne uspevaju da ih zaštite. Jedan broj njih ima astmu. Oni žive u Berlinu, Minhenu, Frankfurtu i Dizeldorfu – četiri od sedam najvećih nemačkih gradova – i tvrde da udišu vazduh sa koncentracijom zagađenja četiri do pet puta većom od prihvatljivih granica SZO.

Nivoi zagađenja vazduha u Nemačkoj su u skladu sa zakonom zemlje, ali podnosioci zahteva kažu da se zakon mora promeniti kako bi odražavao rastući naučni konsenzus.

SZO je smanjila preporučene granice 2021. godine, pošto je postalo dostupno više dokaza o opasnostima toksičnog vazduha.

Nemačka agencija za životnu sredinu saopštila je da su savezne države odgovorne za procenu kvaliteta vazduha i da preduzimaju mere ako se granice prekrše.

„Vrednosti SZO su preporuke koje nemaju pravno obavezujući karakter graničnih vrednosti Direktive o kvalitetu vazduha EU“, rekao je portparol.

Istraživanje objavljeno ovog meseca sugeriše kako udisanje isparenja automobila može dovesti do raka pluća buđenjem uspavanih ćelija. Otprilike jedan od 10 slučajeva bolesti pripisuje se zagađenju vazduha.

Nemačka kao primer

Nemački sud bi mogao da primora vladu da preduzme mere da ga smanji. Slučaj podržavaju ekološke organizacije ClientEarth i Deutsche Umwelthilfe.

„Zaštita od zagađenja vazduha je pitanje ljudskih prava. Mnogi ljudi počinju da shvataju koliko se njihov život i životi njihove dece mogu poboljšati ako vlade počnu da primenjuju bolje kontrole“, rekla je Irmina Kotiuk, advokat za ljudska prava u ClientEarth-u.

Podnosioci zahteva takođe traže da nemačka vlada edukuje javnost o opasnim nivoima zagađenja vazduha na osnovu saveta SZO.

Slučaj je podnet nemačkom ustavnom sudu koji štiti osnovna ljudska prava građana. Podnosioci zahteva ne tuže za novčanu nadoknadu, već da Vlada preduzme mere. Presuda u njihovu korist važila bi širom zemlje.

Ovaj potez građana dolazi nakon niza slučajeva i presuda u Evropi o zagađenju vazduha.

U 2020. godini, devetogodišnja Ela Adoo-Kissi-Debrah postala je prva osoba u Velikoj Britaniji kojoj je zagađenje vazduha navedeno kao uzrok smrti. Živela je blizu prometnog puta u Londonu i umrla je od napada astme.

Francuskoj je vladi naloženo da plati kaznu od 10 miliona evra 2021. zbog neuspeha da poboljša kvalitet vazduha.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap