fbpx

Da li je Temu loš za životnu sredinu?

Da li je Temu loš za životnu sredinu?
Ilustracija generisana uz pomoć AI / Canva

Temu, nova platforma za e-trgovinu, brzo je stekla popularnost zahvaljujući niskim cenama i širokoj ponudi proizvoda.

Međutim, njen uticaj na životnu sredinu postaje sve veći razlog za zabrinutost, sa pitanjima poput prekomernog otpada od ambalaže, emisije ugljen-dioksida usled transporta i potencijalnog podsticanja prekomerne potrošnje.

U vlasništvu PDD Holdingsa, koji je ranije postigao značajne uspehe na tržištu sa Pinduoduom, Temu je sada spreman da dominira sektorom e-trgovine kombinovanjem pristupačnih cena sa ogromnim asortimanom proizvoda. Ova strategija omogućila je Temuu da nadmaši gigante poput Amazona i Sheina po broju preuzimanja aplikacija, obeležavajući njegov brzi uspon u oblasti brze mode.

Kako Temu postaje sve više integrisan u svakodnevne potrošačke navike, postavljaju se pitanja da li kompanija ima održive pakse, posebno s obzirom na to da svakodnevno šalje više od milion paketa širom sveta.

Kako digitalno tržište raste, ekološki otisak platformi za onlajn kupovinu poput Temua postaje sve važnija tema. Pitanje „Da li je Temu štetan za životnu sredinu?“ danas je aktuelnije nego ikad.

Operacije kompanije, koje se u velikoj meri oslanjaju na brzu modu, doprinose značajnom iscrpljivanju resursa i zagađenju. Godišnje sektor brze mode, koji uključuje i Temu, proizvodi približno 92 miliona tona otpada i troši skoro 79 triliona litara vode. Ova masivna potrošnja dodatno opterećuje resurse naše planete, što dovodi do ozbiljnog narušavanja životne sredine.

Data centri, ključni za funkcionisanje platformi poput Temua, spadaju među najveće potrošače električne energije, pri čemu se veliki deo te energije dobija iz neobnovljivih izvora. Ova visoka potrošnja energije značajno doprinosi emisiji ugljen-dioksida i globalnom zagrevanju.

Dodatno, zabrinjavajući je nedostatak transparentnosti kada je u pitanju održivost Temuovih praksi i uticaj njegovog brzog rasta na životnu sredinu.

Šta je Temu?

Pokrenut u avgustu 2022. godine od strane PDD Holdings Inc., Temu je platforma sa sedištem u Bostonu koja je brzo postala jedna od najpreuzimanijih aplikacija za kupovinu u SAD-u. Nudi širok spektar proizvoda po izuzetno niskim cenama, od elektronike do mode i kućnih potrepština.

Temu povezuje potrošače direktno sa proizvođačima, pretežno iz Kine, što omogućava znatno niže cene zahvaljujući ekonomiji obima i smanjenim troškovima posrednika.

Razumevanje poslovnog modela Temua

Platforma je brzo postala značajan igrač direktno povezujući kupce sa proizvođačima, pretežno iz Kine.

Poslovni model se zasniva na pružanju proizvoda po gotovo veleprodajnim cenama, koristeći mrežu od preko 11 miliona trgovaca dostupnih putem PDD Holdingsa. Ovaj pristup, poznat kao Next-Gen Manufacturing (NGM), optimizuje sve, od razvoja proizvoda do isporuke, osiguravajući uštede koje se prenose na potrošače.

Eliminisanjem posrednika, ovaj model omogućava Temuu da nudi proizvode direktno iz fabrika potrošačima po znatno nižim cenama.

Temu životna sredina

Koji je uticaj Temua?

Svaka Temu narudžbina doprinosi prekomernoj potrošnji, otpadu od ambalaže i emisiji ugljen-dioksida od proizvodnje i avionskog prevoza. Jedna Temu kupovina može proizvesti više od 10 kg CO2, ne računajući ekološki teret samog proizvoda. Niska cena i veliki broj transakcija podstiču češće kupovine, što rezultira većim kumulativnim uticajem na životnu sredinu.

Prema procenama, ako Temu zadrži trenutni obim od 1,6 miliona paketa dnevno, kompanija će godišnje realizovati više od 584 miliona isporuka. Sa svakom avionskom isporukom iz Kine koja proizvodi približno 10 kg CO2, Temuove operacije mogle bi proizvesti preko 5,8 miliona tona emisije CO2 godišnje, ne uključujući druge izvore kao što su otpad od ambalaže i potrošnja energije.

Poslovni model platforme podstiče prekomernu potrošnju, povećavajući količinu otpada od ambalaže i doprinosi prekomernom punjenju deponija.

Etičke kontroverze Temua

Platforma za e-trgovinu izazvala je globalne rasprave o svojoj etičkoj poziciji.

Temu na svojoj veb-stranici promoviše etičke i održive prakse, ali njihova povezanost sa Pinduoduo Inc, poznatom po sumnjivim radnim praksama i uticaju na životnu sredinu, dovodi u pitanje ove tvrdnje. Manipulisanje javnom percepcijom kroz potencijalno obmanjujuće prakse baca senku na Temuov etički stav.

Takođe, optužbe da Temu špijunira korisnike i pristupa privatnim podacima bez njihovog znanja dovele su do tužbi. Kolektivna tužba optužuje kompaniju da koristi zlonamerni softver u svojoj aplikaciji kako bi špijunirala svoje kupce, što podriva poverenje i izaziva ozbiljne zabrinutosti u vezi sa privatnošću potrošača.

Nedavna kontrola od strane američkih zakonodavaca istakla je ozbiljne etičke izazove u vezi sa poslovnim praksama Temua, posebno u pogledu rizika od prisilnog rada u njihovom lancu snabdevanja. Iveštaj američkog Kongresa iz juna 2023. ukazao je na “izuzetno visok rizik” da proizvodi dolaze iz regiona poput Sinđanga, poznatog po kršenju ljudskih prava.

Izveštaji sugerišu da proizvodi koje prodaje Temu mogu dolaziti iz regiona gde se koristi prisilni rad, što izaziva ozbiljne etičke sumnje.
Poslovni model Temua podstiče prekomernu potrošnju, što dovodi do povećanja otpada i zagađenja. Ekološki troškovi proizvodnje jeftinih proizvoda su značajni. Iako Temu tvrdi da njihove isporuke imaju neutralan ugljenični otisak, nisu javno objavili detalje o ovim inicijativama, što povećava netransparentnost u vezi sa njihovim naporima ka održivosti.

Finansijske implikacije: Iako su Temuove cene privlačne potrošačima, njihova agresivna cenovna strategija može ugroziti mala preduzeća i postavlja pitanja o održivosti poslovnog modela zasnovanog na niskim cenama.

Da li je poslovanje Temu u skladu sa ciljevima održivosti

Trenutno, odgovor je negativan. Poslovni model podstiče prekomernu potrošnju zbog intenzivnog marketinga jeftinih artikala, što dovodi do stvaranja velikih količina otpada i povećanja opterećenja na deponijama. Korišćenje jeftinih materijala često rezultira proizvodima koji se brzo odbacuju, što dodatno pogoršava problem otpada.

Istrage su pokazale da Temu ne vrši adekvatne provere svojih dobavljača kako bi osigurao da se pridržavaju etičkih standarda, posebno u vezi sa sprečavanjem prisilnog rada.

temu životna sredina

U svetu u kojem potrošačke odluke mogu imati značajan uticaj, ključno je da platforme poput Temua usvoje održive prakse. Održivost nije samo pitanje zaštite životne sredine; ona uključuje i obezbeđivanje održive budućnosti za našu planetu i njene stanovnike.

Uprkos tvrdnjama o naporima ka održivosti, Temu mora pružiti više javnih informacija o svojim stvarnim akcijama u oblasti zaštite životne sredine i društvene odgovornosti (ESG). Nedostatak transparentnosti otvara pitanje autentičnosti njihovih tvrdnji o održivosti. Termin “greenwashing” može se upotrebiti u ovom kontekstu, jer Temu izgleda da stavlja prioritet na percepciju, a ne na suštinske ekološke akcije.

Međutim, kako raste potražnja za zelenijim praksama, Temu ima značajnu priliku da unapredi svoje napore ka održivosti integracijom obnovljivih izvora energije u svoje poslovanje. Za giganta e-trgovine poput Temua, prelazak na obnovljive izvore energije ne samo da je u skladu sa ciljevima zaštite životne sredine, već i pozicionira kompaniju kao lidera u održivim poslovnim praksama.

Jedan primer bi bio korišćenje obnovljive energije na licu mesta, što bi se moglo postići instalacijom solarnih panela u njihovim skladištima. Ova praksa bi značajno smanjila zavisnost kompanije od fosilnih goriva za električnu energiju, smanjujući njen ugljenični otisak. Moglo bi se reći da kompanija može podstaći ili čak zahtevati od svojih partnera da usvoje prakse korišćenja obnovljivih izvora energije.

Ovaj pristup podržava rast obnovljivih izvora energije i pruža Temuu predvidljivost troškova.

Da li Temu proizvodi mogu da se recikliraju?

Mnogi proizvodi koji se prodaju na Temuu napravljeni su od plastike i sintetičkih vlakana, što ih čini teškim za reciklažu. Na primer, akril, često korišćen u jeftinoj odeći i dodacima, je vrsta plastike kojoj treba stotine godina da se razgradi i retko se efikasno reciklira.

Korišćenje materijala često povezanih sa brzom modom i potrošačkom elektronikom ukazuje na složenu situaciju kada je u pitanju reciklaža.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap