fbpx

Da li je biorazgradiva plastika obmana?

Da li je biorazgradiva plastika obmana?
Ilustracija generisana uz pomoć AI / Canva

Na prvi pogled, biorazgradiva plastika izgleda kao čudo. Izgleda kao plastika i funkcioniše kao plastika. I navodno se vraća u prirodu nakon što je bacite.

Međutim, postoji značajna zadrška: samo zato što je vaša plastična viljuška, čaša ili kesa za pseći otpad označena kao biorazgradiva, to ne znači nužno da će se razgraditi u prirodi. Isto važi i za takozvanu kompostabilnu plastiku. Evo zašto.

Pravi uslovi su ključni

Većina biorazgradive plastike se zaista razgrađuje, ali samo pod specifičnim uslovima. Jedan od najčešćih spojeva je PLA (polilaktična kiselina), poliester koji će se razgraditi u industrijskom kompostnom okruženju.

Ali malo je postrojenja koja nude industrijsko kompostiranje. To znači da će odbačeni PLA verovatno završiti na deponijama, u rekama, potocima ili okeanu. Može se čak i spaliti, oslobađajući gasove koji doprinose zagrevanju planete i toksične hemikalije u životnu sredinu.

Pored toga, većina programa za reciklažu ne može reciklirati biorazgradivu plastiku, uključujući PLA. Ako se ove plastike bacaju u kante za reciklažu, mogu kontaminirati reciklažne materijale koji zaista pripadaju tamo, stvarajući probleme sa sortiranjem za reciklere.

„Komplikovano je, jer se biorazgradivost menja u zavisnosti od toga gde se nalazite i šta se dešava sa vašom plastikom,“ rekao je Džordž V. Huber, profesor hemijskog inženjeringa na Univerzitetu Viskonsin-Medison, koji radi na rešenjima za plastični otpad. „A postoje kompanije koje pružaju tvrdnje o biorazgradivoj plastici koje nisu potkrepljene.“

Ova dezinformacija znači da će dobronamerni potrošači platiti više za proizvode koji ne pomažu životnoj sredini onako kako misle. Takođe može dovesti do povećane potrošnje i otpada ako ljudi misle da mogu da koriste biorazgradivu plastiku bez uticaja na planetu.

Još gore, moglo bi da ih navede da misle da mogu bacati smeće bilo gde jer veruju da će se biorazgradiva plastika sama od sebe vratiti u prirodu. (Neće. Zato vas molimo da ne zagađujete!)

Da li se stvari popravljaju?

Suština je da se svet davi u plastici.

Prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), svet proizvodi 430 miliona metričkih tona plastike godišnje, više od ukupne težine svih ljudi. UNEP procenjuje da se samo 9 procenata plastičnog otpada reciklira. Običnoj plastici, napravljenoj od fosilnih goriva, treba vekovima da se razgradi.

Biorazgradiva plastika je obećavajuće rešenje, i naučnici širom sveta rade na novim tipovima. Tim dr. Hubera u Viskonsinu razvija novu vrstu plastike napravljenu od kukuruznih klipova koja je lako biorazgradiva i potencijalno može zameniti polietilen, koji se široko koristi za pakovanje. Međutim, smanjenje troškova proizvodnje ostaje izazov.

Ruihong Žang, profesorka biološkog i poljoprivrednog inženjeringa na Univerzitetu Kalifornije u Davisu, veruje da svet uskoro može savladati biorazgradivu plastiku. Ona radi na plastici napravljenoj od nusproizvoda otpada od sira koja se lakše razgrađuje u prirodi.

To ne bi samo smanjilo količinu plastičnog otpada koji završava na deponijama. Pravljenje plastike od prehrambenog otpada bi takođe generisalo manje gasova koji doprinose zagrevanju planete. „Praktično pokušavamo da rešimo problem otpada i smanjimo emisije u isto vreme,“ rekla je dr. Žang.

Upoznajte svoje plastike

Dakle, ako želite smanjiti svoj ekološki otisak, kako možete navigirati zamršenim svetom biorazgradive plastike?

Prvo, upoznajte se sa glavnim vrstama biorazgradive plastike. Pre nego što kupite bilo koju plastiku koja se reklamira kao biorazgradiva, proverite šta je ta plastika zapravo i kakvi su uslovi potrebni da se ona zaista razgradi.

Nova-Institut, nezavisna istraživačka organizacija u Nemačkoj koja radi na rešenjima za plastiku, ima koristan grafikon koji prikazuje neke od glavnih vrsta. Takođe pokazuje da li su dokazano biorazgradive u zemljištu, deponijama, slatkovodnim vodama ili moru, ili im je potrebna specijalizovanija obrada, kao što je industrijsko kompostiranje ili anaerobna digestija.

Zatim, ako biorazgradiva plastika nije odgovarajuća za vaše potrebe, možda ima smisla koristiti reciklabilnu plastiku. (Ali zapamtite da reciklaža ima svoje izazove.)

I zapitajte se: Da li postoje alternativni neplastični proizvodi koji su višekratni ili napravljeni od istinski biorazgradivih materijala poput papira?


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap