fbpx

COP28 nije završen na vreme, kako je planirao sultan Sultan al-Džaber

COP28 nije završen na vreme, kako je planirao sultan Sultan al-Džaber
Foto: COP28 UAE / Flickr

Veče je u Dubaiju, očekani rok od 18:00 za novi nacrt je prošao, i pregovori zvanično prelaze predviđeno vreme.

Dakle, gde je zastoj i koji su neki od ključnih problema koje pregovarači pokušavaju da reše u nacrtu teksta na 21 stranu?

Najveći i definitivno najviše medijski pokriveni problem je verovatno formulacija teksta o fosilnim gorivima. Umesto da poziva na ukidanje tekst kaže da se smanji potrošnja i proizvodnja fosilnih goriva. Zemlje koje su ranjive na klimatske promene i saveznici sa visokim ambicijama kažu da se neće zadovoljiti ničim manje od potpunog izlaska.

Ali zemlje koje proizvode naftu i gas, poput Saudijske Arabije, usprotivile su se ovakvom težem jeziku. Drugi, poput grupe G77+ Kina, kažu da takođe tekst ne navodi da bi bogate zemlje koje su istorijski najviše zagađivale trebalo prve da deluju.

Postojalo je neslaganje oko upotrebe reči ‘može uključivati’. Umesto postavljanja strogih zahteva za smanjenje emisija i upotrebe fosilnih goriva, nudi se rastresiti set opcija koje zemlje mogu da biraju među drugim merama. Kako su to neki opisali, vrsta ‘izaberi svoju avanturu’ za akciju protiv klimatskih promena.

Sprovođenje je još jedno ključno pitanje za zemlje u razvoju. Žele da razvijene zemlje poštuju svoje pravno obavezne obaveze da pruže smanjenje, prilagodbe i sredstva – finansiranje i tehnologiju itd. – kako bi se to sprovelo.

Cirkulišu glasine, piše Euronews Green da će predsedavajući COP28 pokušati da postigne sporazum tokom noći, zatvarajući konferenciju UN o klimi sa ambicioznijim tekstom. Da li je to moguće, ostaje da se vidi.

Ipak, to nije neuobičajeno stanje stvari, jer je svaki COP od 2004. prekoračio predviđeno vreme.

Zabrinjavajući odlazak britanskog ministra

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka sada je izjavio da je ministar Grejam Stjuart otišao kući da glasa u parlamentu – gde zakonodavci razmatraju plan deportacije azilanata u Ruandu – u utorak uveče. Vratiće se u Dubai nakon glasanja.

Ričard Benion, ministar države Velike Britanije za klimu, životnu sredinu i energetiku, čuvaće utvrđenje dok ga nema. Na društvenim mrežama je objavio da je Britanija “u srcu pregovora pružajući stvarno vođstvo”.

Rani odlazak usledio je nakon što je britanski premijer Riši Sunak proveo svega osam sati u Dubaiju na početku samita. Većina drugih zemalja predstavljena je ministrom koji je već viši od Stjuarta, a njegov odlazak ostavlja pregovore službenicima koji su i dalje ostali na COP28.

I nakon što je Velika Britanija rekla da je jučerašnji nacrt teksta “razočaravajući”, čime je jasno stavila do znanja svoj stav o podršci ukidanju nekontrolisanih fosilnih goriva, kritičari su rekli da odlazak ministra dovodi u pitanje njihovo opredeljenje prema toj poziciji.

Zelena poslanica Karolin Lukas rekla je na društvenoj mreži X da je “poslednji trag moralnog autoriteta” britanske vlade u suočavanju s klimatskom krizom “uništen” Stjuartovim povlačenjem “u najkritičnijem trenutku”.

“Dok su svetski lideri zaključani u intenzivnim pregovorima kako bi raspravljali o egzistencijalnoj pretnji izazvanoj klimatskom katastrofom, odlazak ministra Stjuarta još je jedan udarac zemljama koje pozivaju velike zagađivače poput Velike Britanije da deluju”, kaže Hannah Bond, su-direktorka za političko zagovaranje i programe u ActionAid.

“U šokantnom izdaji poverenja, dok se COP završava, premijer se čini srećnijim da se bori u kulturnim ratovima, a ne protiv klimatskih promena.”

Simon Evans iz Carbon Brief-a ima sve detalje o nacrtu teksta. Ranije danas podelio je listu tema koje su dogovorene, nisu dogovorene ili se uopšte ne pominju u tekstu.

Šta je sporazum o neproliferaciji?

Dok čekamo vesti o tekstu koji su zadržale nesuglasice oko fosilnih goriva, pogledajmo rastući blok zemalja koje se zalažu za još ambiciozniji kraj nafte i gasa.

Predvođena nacijama Tihog okeana, ova grupa traži pregovarački mandat za Sporazum o neproliferaciji fosilnih goriva. To znači sporazum o zaustavljanju istraživanja i širenja fosilnih goriva i postepenom ukidanju postojeće proizvodnje koja se uklapa u ciljeve Pariskog sporazuma i podržava pravedan prelazak na obnovljivu energiju.

Ideja je slična međunarodnom mehanizmu sporazuma o neproliferaciji nuklearnog oružja koji je stupio na snagu pre više od pet decenija.

Podržali su ga i Vatikan, Svetska zdravstvena organizacija, Evropski parlament. Nauru, mala ostrvska država severoistočno od Australije, postala je 12. nacija koja je zvanično zatražila takav sporazum u ponedeljak.

“Spremni smo da učinimo svoj deo kako bismo Tihi okean učinili zonom slobodnom od fosilnih goriva. U vezi s tim, Nauru bi želeo da iskoristi ovu priliku da se pridruži drugima u pozivu za sporazum o ukidanju proizvodnje fosilnih goriva”, rekao je gospodin Ragan Moses, sekretar za klimatske promene i nacionalnu otpornost Naurua.

Zemlja je ranjiva na udare od rasta nivoa mora, jakih vetrova, zakiseljavanja okeana i posledica izbeljivanja korala. Moses je rekao da bi bez luke na moru, stanovnici ostrva bili gotovo potpuno odsečeni od hrane, lekova i gotovo svih drugih potreba. Ovo nije hipotetički scenarij, s obzirom na to da su oluje danas odsekle isporuke na nekoliko nedelja.

Palau, Kolumbija i Samoa takođe su podržali pozive za Sporazum o neproliferaciji fosilnih goriva na COP28, kako se povećava broj zemalja koje se pridružuju ovom bloku. Ostali članovi uključuju Vanuatu, Tuvalu, Tongu, Fidži, Niue, Solomonova ostrva, Antigvu i Barbudu i Istočni Timor.

Aleks Rafalovič, izvršni direktor Sporazuma o neproliferaciji fosilnih goriva, rekao je da je trenutni tekst “lavirint opasnih odvraćanja stvorenih da nas zbuni”.

“Prošle su decenije dok je UNFCCC spomenuo fosilna goriva, a ipak i dalje vidimo slabe jezike kao i neproverene tehnologije koje značajno prolaze kroz tekst.”

Rafalovič kaže da moramo brže delovati, suočavajući se sa korenom uzroka klimatske krize.

“Videli smo političku volju zemalja poput Kolumbije i ostrvskih država u Pacifiku i Karibima da to učine.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap