fbpx

COP28: Koje zemlje EU zahtevaju ukidanje svih fosilnih goriva

COP28: Koje zemlje EU zahtevaju ukidanje svih fosilnih goriva
Foto: Christian Lue, Unsplash

EU ministri za klimu se sastaju se danas kako bi odlučili o pregovaračkom stavu bloka za ovogodišnji samit COP28.

Uoči sastanka i dalje su bili podeljeni oko nekoliko ključnih pitanja – uključujući koliko snažno gurati globalni sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva.

Evropska unija obično je jedan od najambicioznijih pregovarača na godišnjim klimatskim pregovorima UN-a, gde se gotovo 200 zemalja dogovara o naporima u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Centralna odluka biće da li će zemlje na COP-u, koji počinje 30. novembra u Dubaiju, prvi put da se slože da postepeno ukidaju fosilna goriva.

Sagorevanje uglja, nafte i gasa proizvodi gasove staklene bašte koji su glavni uzrok klimatskih promena.

Koje zemlje blokiraju

Oko 10 od 27 članica EU, uključujući Dansku, Francusku, Nemačku, Irsku, Holandiju i Sloveniju, žele da blok zahteva ukidanje svih fosilnih goriva, rekli su izvori iz EU za Rojters.

“Ako slušate sve naučnike, prilično je jasno da moramo ukidati sva fosilna goriva”, rekao je holandski ministar za klimu Rob Jetten, koji je pozvao EU da na COP28 bude “najambiciozniji blok” po tom pitanju.

Sličan broj zemalja – uključujući Češku, Mađarsku, Italiju, Maltu, Poljsku i Slovačku – je oprezniji.

Oni žele postepeno ukidanje samo “neobuzdanih” fosilnih goriva – ostavljajući mogućnost zemljama da i dalje sagorevaju ugalj, gas i naftu ako koriste tehnologiju za “suzbijanje” rezultirajućih emisija.

Ministarka životne sredine Malte Miriam Dali rekla je da je cilj da se ova opcija zadrži “za sektore koji su teško dekarbonizovati”. To može uključivati CO2-intenzivne industrije poput hemije i cementa koje imaju ograničene opcije za suzbijanje emisija.

Zemlje EU moraju jednoglasno da se dogovore o svom pregovaračkom stavu, što znači da ga može blokirati samo jedna vlada.

Da li izbori u Poljskoj mogu da utiču na odluku

Vlade takođe analiziraju izlazne ankete sa izbora u Poljskoj, koje sugerišu da bi vladajuća nacionalistička vlada mogla da izgubi većinu. To bi moglo otvoriti put da se formira vlada opozicionih stranaka koje su naklonjene EU.

Poljska je bila ključni protivnik nekih klimatskih politika među zemljama EU.

“Svi ambiciozni lideri u oblasti klime u Evropi veoma pažljivo prate dešavanja u Poljskoj”, rekla je ministarka za klimu Švedske Romina Pourmokhtari.

Podela u EU oslikava svetsku podelu

Razilaženje EU na nekim ključnim klimatskim pitanjima odražava globalne napetosti pred UN-ov samit o klimi.

EU ministri za klimu se sastaju u ponedeljak kako bi odlučili o pregovaračkom stavu bloka za ovogodišnji samit COP28.

I dalje su podeljeni oko nekoliko ključnih pitanja – uključujući koliko snažno gurati globalni sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva.

Evropska unija obično je jedan od najambicioznijih pregovarača na godišnjim klimatskim pregovorima UN-a, gde se gotovo 200 zemalja dogovara o naporima u borbi protiv globalnog zagrevanja.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap