fbpx

Cop28 će detaljno razmotriti uticaj klime na zdravlje

Cop28 će detaljno razmotriti uticaj klime na zdravlje

Sledeći COP 28 biće prvi koji će detaljno razmotriti uticaj klime na zdravlje

Na Cop-u je planiran sastanak svetskih ministara zdravlja kako bi se istakle posledice klimatske krize na dobrobit čovečanstva.

Sultan Al Džaber, predsednik Cop28 koji će se održati u Dubaiju ovog novembra, rekao je u utorak: „Bićemo prvi koji će posvetiti dan zdravlju i prvi koji će biti domaćin ministarstva zdravlja. I moramo da proširimo našu definiciju prilagođavanja kako bismo omogućili globalnu otpornost na klimu, transformisali sisteme hrane i poboljšali korišćenje šumskog zemljišta i upravljanje vodama.

Klimatska kriza će verovatno dodatno opteretiti već preopterećene globalne zdravstvene sisteme. Osim što će se baviti posledicama klimatskih katastrofa kao što su toplotni talasi, poplave i suše, lekari će biti suočeni sa povećanim stresom na pacijente zbog porasta temperature, a više temperature će omogućiti povećano širenje zaraznih bolesti.

Ministri iz celog sveta okupljeni su ove nedelje u Berlinu na Petersberškom klimatskom dijalogu, godišnjem sastanku o klimi koji održava nemačka vlada. Al Džaber je, obraćajući se na konferenciji, obećao da će koristiti Cop28 da ispuni ciljeve Pariskog sporazuma iz 2015.

Na Cop28, zemlje će po prvi put zvanično proceniti napredak od Pariza, procesa poznatog kao globalna analiza. Ovo će verovatno pokazati da većina zemalja nije dovoljno uradila za smanjenje gasova staklene bašte potrebno za ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5C.

Al Džaber je rekao ministrima na dijalogu u Petersbergu: „Najnoviji izveštaj IPCC-a je već jasno pokazao da smo daleko skrenuli. Već vidimo uticaje, od porasta nivoa mora do neuspešne žetve, do nesigurnosti hrane, vode i energije. Svi su pogođeni, a najviše su pogođene najugroženije zajednice širom globalnog juga, koje su najmanje učinile da izazovu klimatske promene.

Al Džaber se suočio sa snažnim kritikama otkako je preuzeo ulogu Cop28 ranije ove godine. On je izvršni direktor nacionalne naftne kompanije UAE Adnoc, kao i osnivač kompanije za obnovljivu energiju Masdar i ministar napredne tehnologije u UAE. Adnoc je jedna od najvećih svetskih nacionalnih naftnih kompanija, a Gardijan je prošlog meseca otkrio njihove planove za masovnu ekspanziju proizvodnje fosilnih goriva.

Mnogi aktivisti za klimatske kampanje kritikovali su dvostruku ulogu Al Džabera i planove UAE da nastave bušenje.

Aleks Skot, vođa programa za klimatsku diplomatiju i geopolitiku u istraživačkom centru E3G, rekao je da Al Džaber mora da odgovori na kritike u Petersbergu. „Ovi razgovori su prilika za UAE da se pozabave kritikama sa kojima su se suočili i počnu da postavljaju zaista ambiciozan dnevni red za ono što bi zemlje trebalo da pripreme za Cop28“, rekao je on. „Globalni samit je prilika da ministri donesu nove odluke o globalnim ciljevima, ubrzanju obnovljivih izvora energije i prelasku sa fosilnih goriva.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap