fbpx

COP27: Osniva se klimatski fond, nema dogovora o fosilnim gorivima

COP27: Osniva se klimatski fond, nema dogovora o fosilnim gorivima
Foto: UNclimatechange / Kiara Worth / Flickr

Na samitu UN-a COP27 postignut je istorijski dogovor prema kojem će bogate zemlje plaćati siromašnijim zemljama za štetu i ekonomske gubitke izazvane klimatskim promenama.

Ovim dogovorom stavljena je tačka na skoro 30 godina čekanja nacija koje se suočavaju sa ogromnim klimatskim uticajima da dobiju pomoć. Međutim, turbulentni COP27, na kom su završni pregovori trajali 48 sati nije isporučio sve što se od njega očekivalo. Razvijene zemlje su otišle nezadovoljne napretkom u smanjenju fosilnih goriva.

Jasna posvećenost postepenom ukidanju svih fosilnih goriva? Ne u ovom tekstu”, rekao je Alok Šarma iz Velike Britanije, koji je bio predsednik prethodnog samita Zajednice prakse u Glazgovu.

Ovogodišnji pregovori u Šarm el Šeiku, u Egiptu, bili su blizu kolapsa i potrajali za dva dana.

Srdačan aplauz dočekao je istorijski trenutak kada je dogovoren “fond za gubitke i štete” u ranim jutarnjim satima u nedelju, pošto su nakon zbunjujućih i često haotičnih 48 sati delegati bili iscrpljeni.

cop27 klimatski fond
Foto: UNclimatechange / Kiara Worth / Flickr

To je, međutim, ogromna simbolična i politička izjava razvijenih zemalja koje su se dugo opirala fondu koji pokriva klimatske uticaje poput poplava i suše.

Samit je počeo pre dve nedelje snažnim izjavama ranjivih nacija. „Nećemo odustati… alternativa nas šalje u vodeni grob“, rekao je premijer Bahama Filip Dejvis.

Pakistanska ministarka klime Šeri Rehman, koja je pregovarala za blok zemalja u razvoju plus Kina, u nedelju je rekla novinarima da je veoma zadovoljna sporazumom.

„Uverena sam da smo skrenuli ugao u tome kako zajedno radimo na postizanju klimatskih ciljeva“, rekla je ona.

Razorne poplave u rizičnoj državi Pakistan ovog leta, u kojima je poginulo oko 1.700 ljudi sa procenjenom štetom od 40 milijardi dolara, bile su moćna pozadina ovog samita.

U nedelju, ministar za životnu sredinu Antigve i Barbude Molvin Džozef i predsednik Alijanse malih ostrvskih država, rekao je da je sporazum „pobeda za ceo svet“ i da je „vratio globalnu veru u ovaj kritični proces posvećen obezbeđivanju da niko ne bude zaostao „.

Ali nacije i grupe, uključujući Veliku Britaniju, EU i Novi Zeland, napustile su Egipat nezadovoljne kompromisima o fosilnim gorivima i suzbijanju klimatskih promena.

„Veoma sam razočaran što nismo bili u mogućnosti da idemo dalje“, rekao je novinarima vodeći pregovarač Ujedinjenog Kraljevstva Alok Šarma nakon završenih razgovora.

Zemlje koje su se borile da oslabe ambiciju da se brzo smanje emisije gasova staklene bašte – gasova koji zagrevaju planetu – moraju da pogledaju rizične nacije “u oči”, rekao je on.

klimatski fond cop27

Foto: UNclimatechange / Kiara Worth / Flickr

Britanski premijer Riši Sunak pozdravio je napredak postignut na COP27, ali je rekao da se “mora učiniti više” u borbi protiv klimatskih promena.

Konačni sveobuhvatni dogovor nije uključivao obaveze da se “postupno smanji” ili ukine upotreba fosilnih goriva.

Takođe je uključivao dvosmislen novi jezik o “energiji sa niskim emisijama” – za koju stručnjaci kažu da bi mogla otvoriti vrata da se neka fosilna goriva smatraju delom budućnosti zelene energije.

Ministar klime Novog Zelanda rekao je za Bi-Bi-Si da je bilo „snažnih pokušaja benzinskih država da se povuku” od sporazuma, ali da su razvijene zemlje „držale liniju”.

Zemlje, uključujući grupu G20, žele da svet hitno smanji upotrebu fosilnih goriva.

Ali zemlje u razvoju kao što je Indija – ili one koje se oslanjaju na naftu i gas – odbijaju se, jer žele da eksploatišu svoje rezerve, kao što su zapadne zemlje činile istorijski.

Očekivanja su bila mala na početku COP27 – trebalo je da bude „akcioni“ samit koji je implementirao sporazume postignute prošle godine, ali ne bi postigao ništa novo.

Ali dogovor o gubitku i šteti mogao bi biti najznačajniji razvoj događaja od Pariskog sporazuma.

Razvijene zemlje su godinama bile zabrinute zbog potpisivanja blanko čekova za klimatske uticaje. Sada su se obavezali na isplate – iako detalji tek treba da budu razrađeni.

Ovaj fond predstavlja vrh konferencije koja je obeležena promašajima i dramatičnim trenucima – uključujući prvo pojavljivanje novoizabranog predsednika Brazila Luiza Inasija Lule da Silve na globalnoj sceni od njegove nedavne pobede na izborima.

Govoreći pred oduševljenom masom, on je za COP27 rekao da se Brazil vratio na klimatsku fazu, obećavajući da će okončati krčenje šuma i obnoviti Amazon.

To je dalo injekciju nade za koju mnogi aktivisti i posmatrači pregovora o klimi kažu da nedostaje na samitima UN.

Ali delegati za fosilna goriva ostali su na snazi – 25% više u odnosu na prošlu godinu – dok su stručnjaci rekli da je žena učesnica premalo.

A u velikim šatorima u kojima su nacije, stručnjaci i nevladine organizacije postavljali svoje štandove, prvi paviljon za decu i mlade na COP-u zračio je energijom, nadom i frustracijom.

U međuvremenu, na marginama COP27, sporazum koji obećava da će Indoneziji platiti 20 milijardi dolara za prelazak sa uglja slavljen je kao jedan od konkretnih uspeha samita.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap