fbpx

COP27: Egipatske vlasti vrše pritisak na aktiviste uoči samita

COP27: Egipatske vlasti vrše pritisak na aktiviste uoči samita
Foto: Wirestock/ Freepik

Egipatske vlasti vrše pritisak na aktiviste i ilegalne radnike uoči održavanja samita o klimi Cop27, izveštavaju posmatrači ljudskih prava.

Najmanje 67 osoba uhapšeno je u Kairu i drugim gradovima tokom proteklih nekoliko dana, saopštila je egipatska komisija za prava i slobode. Oni su uhapšeni zbog protesta protiv ekonomskih uslova koji je planiran za 11. novembar.

U okolini Šarm el Šeika, letovališta na Crvenom moru gde se održava konferencija, službenici obezbeđenja vrše nasumične provere ličnih podataka, prema izvorima na terenu. Egipćani koji ne mogu da pokažu formalni dokaz o radu ili prebivalištu vraćaju se u svoja rodna mesta. Neki su čekali šest ili sedam sati na kontrolnim punktovima širom grada, da bi ih odbili.

Dok je vlada oslobodila više od 660 zatvorenika u okviru „nacionalnog dijaloga“, istaknuti egipatsko-britanski aktivista Alaa Abd el Fatah ostaje u zatvoru.

Njegove sestre Mona i Sana Seif vode kampanju iz Velike Britanije da obezbede oslobađanje el Fataha i drugih političkih zatvorenika, dok je u centru pažnje Egipat.

Cop27 je naša prva prilika već duže vreme da se zalažemo za bilo koja poboljšanja koja možemo da postignemo u oblasti ljudskih prava, a posebno da se založimo da što više nepravedno pritvorenih ljudi izađe iz zatvora“, rekla je Mona Seif tokom jednog od Tviter space razgovora koje je organizovala organizacija Human Rights Watch.

El-Fatah i ​​Seif su igrali istaknute uloge u revoluciji 2011. godine, kada su Egipćani ustali u znak protesta protiv loših ekonomskih uslova i političkog ugnjetavanja. Pokret je na kraju zbacio predsednika Hosnija Mubaraka.

Alaa Abd el Fatah
Alaa Abd el Fatah

Mohamed Lotfi, izvršni direktor Egipatske komisije za prava i slobode (ECRF), opisao je El Fataha kao „ikoničnu figuru koja je inspirisala milione Egipćana“ koji su sada „na ivici smrti“.

El-Fatahovo zdravlje se pogoršava nakon 280 dana štrajka glađu, izvještavaju njegovi saveznici. Ranije ove nedelje, on je rekao da će eskalirati štrajk i prestati da pije vodu od 6. novembra, kada počinje samit Cop27.

Ako egipatske vlasti odbiju da ga oslobode, „uskoro će se desiti katastrofa“, upozorio je Lotfi. „Bojim se da će ovo izazvati mnogo besa međunarodne zajednice, Egipćana i svih koji učestvuju u Cop27.

Najmanje jedan delegat Cop27 je uhvaćen u obračunu.

U nedelju je Ajit Rajagopal, indijski aktivista iz Kerale, uhapšen nakon što je krenuo iz Kaira na solo klimatski marš u Šarm el Šeik. On je sa svojim prijateljem, advokatom za ljudska prava Makariom Lohzijem, ispitivan i zadržan 24 sata bez hrane i vode. Njih dvojica su pušteni bez optužnice, a Rajagopal je prekinuo svoj marš.

Glavni međunarodni događaj dolazi u trenutku kada Egipćani ponovo trpe troškove života. Godišnja inflacija dostigla je 15 odsto u septembru, prema podacima egipatske centralne banke. Egipatska funta pada na vrednosti, a vlada je odredila cenu hleba.

Seif je rekao da je bezbednosna provera u Šarm el Šeiku postala “ekstremna” i da je radnicima rečeno da ne napuštaju svoje domove posle radnog vremena. „Egipatsko predsedništvo pokušava da osigura da ko god poseti i prisustvuje Cop27 ne dođe u kontakt sa Egipćanima“, rekla je ona.

Svake godine se politička represija intenzivira oko 25. januara, na godišnjicu revolucije 2011, rekao je Seif. „Realnost od koje strahuje svaki Egipćanin koji živi pod [predsednikom] Abdelom Fatahom el-Sisijem je da, u trenutku kada Egipat dobije svoj PR od Cop27 i kada se svi – međunarodna zajednica i svetski lideri – vrate u svoje zemlje, nad Egipćanima će biti pokrenuto ogromno nasilje .”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap