fbpx

Bocvana preti da će poslati 20.000 slonova Nemačkoj: Evo i zašto

Bocvana preti da će poslati 20.000 slonova Nemačkoj: Evo i zašto
Foto: Deon De Villiers, Unsplash

Po drugi put ove godine, Bocvana je zapretila da će poslati hiljade slonova u Evropu.

Domaćin najveće populacije slonova na svetu, Bocvana je već poklonila 8.000 životinja Angoli i ponudila još 500 Mozambiku.

U martu je ova južnoafrička zemlja upozorila da će popuniti jedan od parkova u Londonu ovim životinjama.

Sada je predsednik Bocvane Mokgvetsi Masisi izjavio da će njegova zemlja poslati 20.000 slonova u Nemačku.

Upozorenja su izazvana diplomatskim sporom jer Velika Britanija i Nemačka razmatraju ideju o strožim ograničenjima uvoza trofeja sa lova zbog zabrinutosti zbog krivolova.

Zašto Bocvana preti slanjem slonova u Evropu?

U martu je ministar za divlje životinje Bocvane zapretio da će poslati 10.000 slonova u Hajd park u Londonu kako bi Velika Britanija “imla ukus života sa njima”.

To se dogodilo kada je je britanska vlada pokrenula mogućnost sprečavanja britanskih safari lovaca da uvoze trofeje sa njihovih ulova.

Nemačka je sada izrazila slične namere, što je izazvalo više negodovanja od strane afričke nacije.

Bocvana kaže da bi zabrana uvoza trofeja sa lova bila ekonomski udarac za građane jer bi smanjila prihode od safarija.

Pored toga, kampanje za očuvanje rezultirale su bumom u populaciji slonova, a lov je vitalan način kontrole njihovog broja, rekao je predsednik Masisi za nemački dnevni list Bild.

Zašto je lov na slonove legalan u Bocvani?

Bocvana je uvela zabranu trofejnog lova 2014. godine, ali je odluku poništila 2019. godine i počela da izdaje godišnje kvote za lov zbog pritiska lokalnih zajednica koje zavise od prihoda od međunarodnih lovaca.

Rastuća populacija slonova dovela je do toga da krda prave haos u zemlji. Tokom putovanja kroz zemlju, u potrazi za hranom krda slonova oštećuju domove, uništavaju infrastrukturu, razbijaju vodovodne cevi kako bi pili vodu, hrane se usevima i ubijaju ljude.

“Veoma je lako sedeti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Mi plaćamo cenu za očuvanje ovih životinja”, rekao je Masisi za Bild.

Rekao je da bi Nemci trebali da pokušaju da “žive zajedno sa životinjama, na način na koji pokušavaju da nam kažu kako to da uradimo”.

Sa brojem slonova sada oko 130.000, Masisi je rekao da to “nije šala”.

Domaćin najveće populacije slonova na svetu, Bocvana je već poklonila 8.000 životinja Angoli i ponudila još 500 Mozambiku.

“Voleli bismo da ponudimo takav poklon Nemačkoj”, rekao je Masisi, dodajući da “neće prihvatiti ne kao odgovor”.

Nemačka je najveći uvoznik afričkih slonova u Evropskoj uniji, prema izveštaju iz 2021. godine Humane Society International.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap