fbpx

Arktički okean se zagreva duže nego što smo mislili

Arktički okean se zagreva duže nego što smo mislili
Foto: Anders Jildén, Unsplash

Arktički okean počeo je da se zagreva od početka 20. veka zbog toplije vode koja se uliva u delikatni polarni ekosistem iz Atlantskog okeana.

Međunarodna grupa istraživača rekonstruisala je nedavnu istoriju zagrevanja okeana na ulazu u Arktički okean u regionu zvanom Framski moreuz, između Grenlanda i Svalbarda.

Koristeći hemijske potpise pronađene u morskim mikroorganizmima, istraživači su otkrili da je Arktički okean počeo naglo da se zagreva početkom prošlog veka kada su toplije i slanije vode pritekle iz Atlantika – fenomen koji se zove atlantifikacija. Od 1900. godine temperatura okeana je porasla za približno 2 stepena Celzijusa, dok se morski led povukao, a salinitet se povećao.

Rezultati, objavljeni u časopisu Science Advances, pružaju prvu istorijsku perspektivu o atlantizaciji Arktičkog okeana i otkrivaju vezu sa severnim Atlantikom koja je mnogo jača nego što se ranije mislilo. Veza je sposobna da oblikuje varijabilnost arktičke klime, što bi moglo imati važne implikacije za povlačenje morskog leda i globalni porast nivoa mora kako polarni ledeni pokrivači nastavljaju da se tope.

Stopa zagrevanja na Arktiku dvostruko veća od globalnog proseka

Svi svetski okeani se zagrevaju zbog klimatskih promena, ali Arktički okean, najmanji i najplići, zagreva se najbrže od svih.

„Stopa zagrevanja na Arktiku je više nego dvostruko veća od globalnog proseka, zbog mehanizama povratnih informacija“, rekao je ko-autor studije dr Frančesko Mučitielo sa Kembridžovog odeljenja za geografiju. „Na osnovu satelitskih merenja, znamo da se Arktički okean stalno zagreva, posebno u poslednjih 20 godina, ali želeli smo da nedavno zagrevanje stavimo u bolji kontekst.

Atlantizacija je jedan od uzroka zagrevanja na Arktiku, međutim instrumentalni zapisi koji mogu da prate ovaj proces, poput satelita, sežu samo oko 40 godina unazad.

Kako Arktički okean postaje topliji, to uzrokuje topljenje leda u polarnom regionu, što zauzvrat utiče na globalni nivo mora. Kako se led topi, on izlaže više površine okeana suncu, oslobađajući toplotu i podižući temperaturu vazduha. Kako Arktik nastavlja da se zagreva, to će otopiti permafrost, koji skladišti ogromne količine metana, daleko štetnijeg gasa staklene bašte od ugljen-dioksida.

Atlantizaciju Arktika

„Kada smo pogledali ceo vremenski okvir od 800 godina, naši podaci o temperaturi i salinitetu izgledaju prilično konstantni“, rekao je koautor dr Tesi Tomazo sa Instituta za polarne nauke Nacionalnog istraživačkog saveta u Bolonji. „Ali odjednom, početkom 20. veka, dobijate ovu značajnu promenu u temperaturi i salinitetu.

„Razlog za ovu brzu atlantizaciju na kapiji Arktičkog okeana je intrigantan“, rekao je Mučitielo. “Uporedili smo naše rezultate sa cirkulacijom okeana na nižim geografskim širinama i otkrili da postoji jaka korelacija sa usporavanjem formiranja guste vode u Labradorskom moru. Naši rezultati impliciraju da bismo mogli očekivati dalju atlantizaciju Arktika u budućnosti zbog klimatskih promena.”

Istraživači kažu da njihovi rezultati otkrivaju i moguću grešku u klimatskim modelima, jer oni ne reprodukuju ovu ranu atlantizaciju početkom prošlog veka.

„Klimatske simulacije generalno ne reprodukuju ovu vrstu zagrevanja u Arktičkom okeanu, što znači da postoji nepotpuno razumevanje mehanizama koji pokreću atlantizaciju“, rekao je Tomazo. „Oslanjamo se na ove simulacije za projektovanje budućih klimatskih promena, ali nedostatak bilo kakvih znakova ranog zagrevanja u Arktičkom okeanu je deo slagalice koji nedostaje.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap