fbpx

Andi su ugroženi zimskim toplotnim talasom

Andi su ugroženi zimskim toplotnim talasom
Foto: Adèle Beausoleil on Unsplash

Temperatura u Andima – planinama Južne Amerike – dostigla je 37°C, što je navelo lokalne naučnike da upozore da najgore možda tek dolazi dok ljudski uzrokovan klimatski poremećaj i El Niño izazivaju haos u regionu.

Talas vrućine u središnjem delu Čileanskih Anda topi sneg ispod 3.000 metara nadmorske visine, što će imati posledice za ljude koji žive u dolinama nizvodno i koji se oslanjaju na otapanje snega tokom proleća i leta.

Utorak je verovatno bio najtopliji zimski dan u severnom Čileu u poslednjih 72 godine, prema Raúlu Corderu, naučniku za klimu na Univerzitetu u Groningenu, koji je rekao da je 37°C zabeleženih na stanici Vicuña Los Pimientos u regionu Coquimbo izazvano kombinacijom globalnog zagrevanja, El Niña i istočnih udara vetra, koje lokalno nazivaju Terral vetrovi i donose vruće i suvo vreme.

Desetine meteoroloških stanica za praćenje na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara zabeležile su temperature iznad 35°C zimi, prema blogu Extreme Temperatures Around The World.

https://ekologika.rs/vesti/srbija/zasto-je-vreme-sve-ekstremnije-vodic-kroz-klimatske-promene/

Cordero je rekao da je neobična toplina na toj visini zabrinjavajuća. “Glavni problem je kako visoke temperature pogoršavaju suše (na istoku Argentine i Urugvaja) i ubrzavaju otapanje snega.”

Nedostatak vode već predstavlja ozbiljan problem u i oko glavnog grada Urugvaja, Montevidea, gde rezervoari presušuju i voda iz slavine više nije za piće.

Južna Amerika je pretrpela jedan od najtoplijih perioda od januara do jula zabeleženih na snimku. Čile je bio jedna od najviše pogođenih zemalja, s početkom godine požarima i sada produženim sušama. Cordero je rekao da je Santiago gorio u svojoj devetoj vrućini od januara i očekuje se da će oboriti godišnji rekord od 10 talasa vrućine postavljen 2020. godine.

Marcos Andrade, direktor atmosferske fizike na Universidad Mayor de San Andrés u La Pazu, rekao je da su Anda planina u Boliviji i Peruu takođe doživele “neobično” vreme od početka godine.

“U Punu, s druge strane jezera Titikaka, imali su svoj najsuši januar od kada postoje zapisi pre 59 godina. U maju smo imali oluju sa 20% uobičajene godišnje količine padavina”, rekao je. “Zima je takođe neobično topla. Pobijeni su rekordi temperature u nekim delovima zemlje.”

Izrazio je zabrinutost da bi još gore moglo doći kako se južna hemisfera približava svom letu. “El Niño obično dostiže vrhunac krajem godine. Ne mislim da smo videli puni efekat još.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap