fbpx

Amerikanci planiraju da ubiju pola miliona sova

Amerikanci planiraju da ubiju pola miliona sova
Ilustracija generisana uz pomoć AI / Canva

Kako bi spasili ugroženu pegavu sovu od potencijalnog izumiranja, američki zvaničnici za zaštitu divljih životinja planiraju da ubiju skoro pola miliona prugastih sova koje zauzimaju teritoriju njihovih rođaka.

Kontroverzni plan predviđa slanje obučenih strelaca u guste šume Zapadne obale.

Strategija američke Službe za ribu i divlje životinje ima za cilj da podrži opadajuću populaciju pegavih sova u Oregonu, državi Vašington i Kaliforniji.

Dokumenti koje je agencija objavila pokazuju da će do 450.000 prugastih sova biti ubijeno tokom tri decenije, nakon što su ptice iz istočnih Sjedinjenih Država prodrle u teritoriju dve vrste sova na Zapadnoj obali: severne pegave sove i kalifornijske pegave sove.

Manje pegave sove nisu bile u stanju da se takmiče sa uljezima, koji imaju veće leglo i potreban im je manji prostor za preživljavanje od pegavih sova.

‘Bez aktivnog upravljanja prugastim sovama, severne pegave sove će verovatno izumreti’

Raniji napori da se spasu pegave sove fokusirali su se na zaštitu šuma u kojima žive, izazivajući žestoke sukobe oko seče šuma. Proliferacija prugastih sova u poslednjih nekoliko godina podriva taj raniji rad, kažu zvaničnici.

“Bez aktivnog upravljanja prugastim sovama, severne pegave sove će verovatno izumreti na celom ili većem delu njihovog staništa, uprkos decenijama zajedničkih napora za očuvanje,” rekla je Kesina Li, supervizorka državne službe za ribu i divlje životinje u Oregonu.

Ideja o ubijanju jedne vrste ptica kako bi se spasila druga podelila je zagovornike zaštite divljih životinja i konzervacioniste. Ova odluka podseća na prošle vladine napore da spasu lososa na Zapadnoj obali ubijajući morske lavove i kormorane koji love ribu.

Neki zagovornici su nevoljno prihvatili strategiju uklanjanja prugastih sova; drugi su rekli da je to nepromišljeno skretanje pažnje sa potrebne zaštite šuma.

“SLužba za ribu i divlje životinje prelazi iz zaštitnika divljih životinja u progonitelja divljih životinja,” kaže Vejn Pasele, osnivač grupe Animal Wellness Action. On je predvideo da će program propasti jer agencija neće moći da spreči dolazak novih prugastih sova u oblasti gde su druge ubijene.

Kako će se upravljati populacijama sova?

Ubijanja bi verovatno počela sledećeg proleća, kažu zvaničnici. Prugaste sove će biti mamljene pomoću megafona koji emituju snimljene pozive sova, a zatim će biti ubijane sačmaricama. Leševi će biti zakopani na licu mesta.

Ptice se već ubijaju od strane istraživača u nekim staništima pegavih sova, sa oko 4.500 uklonjenih od 2009. godine, kaže Robin Bavn, lider strategije za prugaste sove u Službi za ribu i divlje životinje. Ciljane su prugaste sove u regionu Siera Nevade u Kaliforniji, gde su se životinje tek nedavno pojavile i zvaničnici žele da spreče uspostavljanje populacija.

U drugim oblastima gde su prugaste sove više uspostavljene, zvaničnici planiraju smanjenje njihovog broja, ali priznaju da je malo verovatno da će potpuno eliminisati sove.

Podržavaoci uključuju Američki konzervacioni centar za ptice i druge konzervacione grupe.

Prugaste sove ne pripadaju Zapadnoj obali, kaže Stiv Holmer, potpredsednik Američkog konzervacionog centra za ptice. Ubijanje je nesrećno, dodaje, ali smanjenje njihovog broja moglo bi omogućiti suživot sa pegavim sovama na duži rok.

“Kako se stare šume budu obnavljale, nadamo se da će suživot biti moguć i možda neće biti potrebno toliko ubijanja”, kaže Holmer.

Ubijanje bi smanjilo broj prugastih sova u Severnoj Americi za manje od 1 odsto godišnje, kažu zvaničnici. To se poredi sa potencijalnim izumiranjem pegavih sova, ako se problem ne reši.

Pošto su prugaste sove agresivni lovci, njihovo uklanjanje takođe bi moglo da pomogne drugim vrstama na Zapadnoj obali na koje love, kao što su daždevnjaci i rečni rakovi, kaže Tom Viler, direktor Centra za informacije o zaštiti životne sredine, konzervacione grupe sa sedištem u Kaliforniji.

Javno lovljenje prugastih sova neće biti dozvoljeno. Služba za divlje životinje će odrediti vladine agencije, vlasnike zemljišta, domorodačke plemena ili kompanije da izvrše ubijanja. Strelci će morati da pruže dokumentaciju o obuci ili iskustvu u identifikaciji sova i veštinama rukovanja vatrenim oružjem.

Da li je širenje prugastih sova prirodni ekološki fenomen?

Objavljivanje konačne ekološke studije o predlogu u narednim danima otvoriće period od 30 dana za komentare pre nego što se donese konačna odluka.

Plan za prugaste sove prati decenije sukoba između konzervacionista i drvoprerađivačkih kompanija, koje su sečele velike površine starijih šuma gde pegave sove žive.

Rani napori za spasavanje ptica kulminirali su zabranom seče šuma ’90. godina koje su uzdrmale drvnu industriju i njene političke pristalice u Kongresu.

Ipak, populacije pegavih sova su nastavile da opadaju nakon što su se prugaste sove pojavile na Zapadnoj obali pre nekoliko decenija. U celom regionu izgubljeno je najmanje polovina pegavih sova, sa padom od 75 odsto ili više u nekim oblastima proučavanja, kaže Katherine Fitzgerald, koja vodi program oporavka severnih pegavih sova u službi za divlje životinje.

Protivnici kažu da bi masovno ubijanje prugastih sova izazvalo ozbiljne poremećaje u ekosistemima šuma i moglo bi dovesti do toga da se i druge vrste – uključujući pegave sove – greškom ubiju. Takođe su osporili ideju da prugaste sove ne pripadaju Zapadnoj obali, karakterišući njihovo širenje kao prirodni ekološki fenomen.

Istraživači kažu da su se prugaste sove preselile na zapadni deo kontinenta jednim od dva puta: preko Velikih ravnica, gde su stabla koja su zasadili doseljenici dala uporište u novim područjima; ili preko borealnih šuma Kanade, koje su postale gostoljubivije kako temperature rastu zbog klimatskih promena.

Severne pegave sove su federalno zaštićene kao ugrožena vrsta. Federalni zvaničnici su 2020. godine utvrdili da njihov nastavak opadanja zaslužuje nadogradnju na kritičniju oznaku ‘ugrožene’. Ali Služba za ribu i divlje životinje je odbila da to učini u to vreme, rekavši da su druge vrste prioritetne.

Kalifornijske pegave sove su predložene za federalnu zaštitu prošle godine. Odluka se očekuje.

Pod bivšim predsednikom Donaldom Trumpom, vladini zvaničnici su oduzeli zaštitu staništa za pegave sove na zahtev drvoprerađivačke industrije. One su vraćene pod predsednikom Joeom Bidenom nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova reklo da su politički imenovani pod Trumpom koristili pogrešnu nauku kako bi opravdali svoje slabljenje zaštite.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap