fbpx

“Zelena agenda od posebnog značaja”: Otvoren Klaster četiri

“Zelena agenda od posebnog značaja”: Otvoren Klaster četiri
Foto: Guillaume Perigois, Unsplash

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoren je Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Međuvladinom konferencijom predsedava državni sekretar predsedavajuće Evropskom unijom Slovenije Gašper Dovžan, a u ime Srbije učestvuju premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Po završetku sastanka najavljeno je obraćanje medijima premijerke Brnabić i šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Odluka o otvaranju Klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

“EU šalje jasnu poruku”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je otvaranjem Klastera 4 Srbija otvorila 22 od 35 pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, što je za zvanični Beograd veliki i važan korak, dok je evropski komesar za priširenje Oliver Varhelji dodao da EU šalje jasnu i snažnu poruku da Unija “odgovara” na napredak.

Brnabić je, na konferenciji za novinare, posle međuvladine konferencije Srbije i EU istakla da fokus ostaje na reformama u oblasti vladavine prava, reforme u oblasti zašiti životne sredine i energetskoj tranziciji, ali i regionalna stabilnost, dijalog s Prištinom i ekonomija.

Prema njenim rečima, Srbija da je mogla da bira koji bi klaster otvorila, to bi bio ovaj povezan sa pitanjima Zelene agende, jer je od posebnog značaja za građane Srbije.

“Imamo kapacitet u Srbiji da se ozbiljno i na sistemski način bavimo ovom temom, rekla je Brnabić, uz napomenu da je Srbija ispunila merila za otvaranje Klastera 4 koji se sastoji od četiri poglavlja. Znamo da je to dugotrajan, režak i izuzetno skup proces”, izjavila je Brnabić, a prenosi FoNet.

Brnabić je navela da je otvaranje Klastera 4 ogromna motivacija za dalji rad i reforme na evropskom putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije, kako bi se država ojačala i evropske integracije iskoristile kao način da građani bolje žive.

Ona je podsetila da je Srbija bila spremna i za otvaranje Klastera 3, a da je sledeće na njenoj agendi priprema za Klaster 5.

Upitana o novcu potrebnom za usklađivanje sa EU u sektoru zaštite životne sredine, Brnabić je rekla da je pre nekoliko godina rekla da je samo šest milijardi evra potrebno da postrojenja za prečišćavanje voda, a da je sa sve ukupno potrebno “daleko više od 10 milijardi evra”.

Komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU Oliverom Varheljijem ocenio je da je otvarnjem Klastera 4 na Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom potvrđeno da je ona učinila važan korak ka pristupanju Evropskoj uniji.

“Ovim korakom se šalje snažan politički signal o predanosti EU da nam se Srbija pridruži”, rekao je Varhelji uz napomenu da reforme u oblasti vladavine prava i normalizacija sa Kosovom određuje brzinu napretka Srbije. On je ocenio da je ovo je veoma dobra vest za Srbiju i njene građane, ali i region, jer se šalje jasna i snažna poruka da eu ubrzava korak ka zelenoj agendi.

“Pregovori o proširenju napreduju, a EU odgovara na taj napredak i priznaje novu opredeljenje Srbije ka reformama u oblasti vladavine prava”, istakao je Varhelji ukazujući na ustavnu reformu i dodao da će EU nastaviti da doprinosi i finansijski i da se fokusira na tu oblast zelene agende, da Srbija može da se usklađuje sa standarima Unije.

“Potrebni dodatni napori”

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Gašper Dovžan je naglasio da za EU proširenje ostaje glavna politika i strateška investicija u mir, prosperitet i stabilnost Evrope.

“Danas smo postigli saglasnost i otvaranju pregovaračkog klastera sa Srbijom, što je važan rezultat i demonstracija revidirane metodologije, koja će uneti novi dinamizam u proces”, rekao je Dovžan.

Dovžan je istakao da je Vlada Srbije proces evropskih integracija postavila kao prioritet i reforme povezane sa tim procesom.

“Konstatovali smo da su ispunjene obaveze koje se tiču poreske politike, energetike, ali dodatni napori su potrebni u sektoru nezavisnosti pravosuđa, medijskih sloboda, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, rešavanje pitanja ratnih zločina”, rekao je Dovžan.

On je dodao i da će tempo napretka Srbije u procesu približavanja EU odrediti reforme vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap