fbpx

Ekološki protesti nastavljeni uprkos ispunjenim zahtevima

Ekološki protesti nastavljeni uprkos ispunjenim zahtevima
Foto: Vesna Anđelić, RSE, uz odobrenje redakcije

Uprkos ispunjenju prethodno postavljenih zahteva ekološki protesti po Srbiji nastavili su se treću subotu za redom.

Organizacija Kreni-Promeni, koja je bila jedan do organizatora, odlučila da se povuče nakon što je predsednik Srbije povukao Zakon o eksproprijaciji, a Narodna skupština usvojila izmene Zakona o referendumu.

Organizator blokada širom Srbije bio je pokret Ekološki ustanak, a a kako su saopštili bilo je blokirano oko 50 lokacija.

Da li je kiša omela proteste, ili sedeo građana povukao zbog ispunjenja uslova nije poznato, ali je na ulicama glavnog grada bio manji broj ljudi nego prethodne dve subote. Bilo je primetno i odsustvo policije u uniformama.

Postavljeni su i novi zahtevi demonstranata – da se rudnik litijuma kompanije Rio Tinto izbriše iz prostornog plana grada Loznice, na zapadu Srbije, kao i da se ne dozvoli eksploatacija litijuma u drugim delovima zemlje.

Takođe, organizatori zahtevaju i da policija povuče prekršajne prijave protiv demonstranata koje su napisane u protekle dve subote, kao i da se procesuiraju napadači na demonstrante u incidentima na pojedinim blokadama.

Nije proteklo bez incidenata

Kako je javlja RSE nakon što je završena blokada Ekološkog ustanka i građani se povukli, grupa od desetak desničara blokirala je smer autoputa ka Novom Sadu. Držali su transparent na kom piše “Na braniku otadžbine”, uzvikujući da nema referenduma o Kosovu i da su ratni veterani uz njih.

Među prisutnima je bio pripadnik desničarskih Narodnih patrola Damnjan Knežević, koje presreću migrante u Srbiji. Ta grupa je više puta proteklih meseci učestvovala na desničarskim skupovima u Beogradu.

Takođe došlo je i do sukoba između vozača i demonstranta kada je vozaču polomljena šoferšajbna.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap