fbpx

Vučić na Cop26: Cilj Srbije da do 2050. prilagodi emisije CO2

Vučić na Cop26: Cilj Srbije da do 2050. prilagodi emisije CO2
Foto: Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da ističe vreme za globalno delovanje na zaštiti klime i životne sredine.

U obraćanju svetskim liderima drugog dana Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama Cop26, Vučić je naveo da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice.

Predsednik Srbije je citirao britanskog književnika Vilijama Šekspira, navodeći da “planeta ima muziku za one koji slušaju”.

“Možda je pravo vreme da slušamo i da čujemo plač majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, neća deca će naslediti nepopravljivo zagadjenu planetu”, rekao je Vučić.

On je naveo da svi znaju šta su konačni ciljevi dodajući da svi moraju mnogo da rade, da budu posvećeni 100 odsto i iskreniji jedni prema drugima.

“Svi se slažemo da moramo da investiramo u klimu i zaštitu životne sredine, svi se takođe slažemo da buduće generacije moraju da budu obrazovane kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, nanoseći štetu jedinoj planeti na kojoj je moguć život”, rekao je Vučić.

Smanjenje emisija kroz stvaranje novih industrija

“Verujemo da je ovo izvanredna prilika za Srbiju da da pun doprinos finalizaciji dogovora za koji se nadamo da će osigurati punu primenu Pariskog sporazuma o klimi”, ukazao je Vučić.

On je rekao da će uticaj primene klimatskih mera na zaposlenost u Srbiji biti optimalan “kroz stvaranje novih radnih mesta i novih, do sada nepostojećih industrija, kao rezultat modela snažnog ekonomskog razvoja Srbije do 2050. godine”.

“Prihodi od zelenih obveznica biće korišćeni za finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, održivo upravljanje vodama, sprečavanje zagađenja i za razvoj cirkularne ekonomije i očuvanje biodiverziteta”, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao je “čast da je Srbija kopredsedavajuća na ovoj sesiji i da svojim delanjem daje dopinos primeni člana 6 globalnog dogovora iz Pariza o smanjenju gasova staklene bašte” i istakao da je cilj da se do 2050. godine prilagode emisije ugljen-dioksida kroz stvaranje novih industrija.

“Naš zeleni plan je u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje”, rekao je Vučić.

Ukazao je da “polovina ljudi u Srbiji direktno zavisi” od primene tog plana,”kao što i život svakog živog bića na planeti zavisi od aranžmana” koji će biti dogovoreni u Glazgovu.

„Napisali su sjajan govor za mene, ali imam nekoliko pitanja na koje velike sile još nisu odgovorile. Kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti“, upitao je on.

“Čuli smo priče o hiljadama bilijardi dolara koji su nam na raspolaganju, moje pitanje je koja će biti kamatna stopa, kakvi će biti uslovi za uzimanje tog novca. Drugo, kako ćemo se odnositi prema nuklearnim elektranama, da li ćemo ih sve zatvoriti ili graditi veći broj njih. Kako ćemo graditi više izvora obnovljive energije ako su počeli da jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova i hidrocentrala”, upitao je Vučić.

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori kako će se rešavati kobalt, nikl i drugi ostaci od proizvodnje električnih automobila.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap