fbpx

Svetski dan bicikla: Neophodan rad na poboljšanju urbane mobilnosti u Srbiji

Svetski dan bicikla: Neophodan rad na poboljšanju urbane mobilnosti u Srbiji
Foto: Finn, Unsplash

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je bicikl dobio mesto koje zaslužuje, istorijsko i mesto u budućnosti, utkano u Agendu 2030, kroz cilj 11. Održivi gradovi i urbana mobilnost.

Bicikl kulturološki utiče na živote ljudi i oblikuje urbane sredine, potvrđujući sve prednosti njegovog korišćenja. Iako automobili verovatno neće biti potpuno zamenjeni, razvijanje kulture vožnje bicikla i ulaganje u infrastrukturu potrebnu za ovaj vid prevoza direktno utiče na naš kvalitet života. 

Svet čezne za alternativama, a bicikl, već puna dva veka, sinonim je za to. Zato i drži centralno mesto u konceptu urbane mobilnosti i krči put svim savremenim vozilima za mikrobobilnost. 

Urbana mobilnost  postala je jedan od ključnih kriterijuma za “Najbolji evropski grad za život” jer podrazumeva prilagođavanje gradova potrebama ljudi, a ne obratno. Ovo pokazuje značaj koji građani pridaju svojoj mobilnosti, pošto su shvatili da kretanje ka održivijoj budućnosti znači preispitivanje načina na koji se prevozimo. 

Biciklisti jesu ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju, a kako bismo povećali njihovu bezbednost, moramo da razvijamo kulturu vožnje i uslove za bezbedno i efikasno kretanje. 

Srbija je postavila osnove za jačanje urbane mobilnosti u okviru strateških dokumenata, a na gradovima i opštinama je da ulazu u saobraćajnu infrastrukturu i edukaciju, i da motivišu građane da menjaju navike, saopštili su iz Inicijative za održivu urbanu mobilnost, Urban.log

Ulaganja u biciklizam je jedno od rešenja za gradove, zajedno sa javnim prevozom, kako bi se smanjile emisije ugljenika i dostigla data obećanja o karbonskoj neutralnost


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap